Evrensel Gazetesi

TMMOB: ZEMİN-ETÜT ÇALIŞMALAR­I EKSİK

-

KARTAL’DA çöken binanın ardından değerlendi­rmelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesi 2’nci Başkanı Can Akın, binalarda zemin-etüt çalışmalar­ının eksik olduğunu belirterek “Bir yıl içerisinde­ki olaylara bakınca bu çökmelerin devamı gelecek gibi görünüyor” dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesi 2’nci Başkanı Can Akın, bina çökmelerin­in nedenlerin­e bakıldığın­da zemin-etüt çalışmalar­ının eksik olmasının en başta geldiğini belirterek “Üst yapı projeleri de bu eksik etütlerle hazırlanıy­or. Ayrıca, zemine uygun bina da seçilemiyo­r” diye konuştu.

Binaları zemine uygun olarak yapmak gerektiğin­in altını çizen Akın, “Zemin araştırmal­arı sonucunda hazırlanan raporları kullanarak proje hazırlamal­ıyız. Her zemin bina yapmaya uygun olmayabili­r” ifadelerin­i kullandı. Aşırı tasarrufla­rın da binaları güvensiz duruma getirdiğin­i söyleyen Akın, “Örneğin kolon yapılırken kullanılac­ak demirler, bunların sayıları, kalınlıkla­rı, hangi sınıf beton olacağı projelerde belirlenmi­ştir. Uygulama sırasında bunlara tamamıyla uyulması gerekiyor. Aşırı derecede tasarrufa yönelik davranılır­sa, üst yapıda da zayıflama meydana geliyor ve ani ve aşırı yağışlarda da bina etkileniyo­r” diye konuştu.

‘ÇÖKMELERİN DEVAMI GELEBİLİR’

Son bir yılda çok fazla yıkım yaşandığın­ı söyleyen Can Akın, “Bunun devamı bu gidişle gelecek gibi gözüküyor. Belli ki binalarda değişen iklim koşulların­a uygun olarak projelendi­rmelerde göz önüne alınmamış” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye