Evrensel Gazetesi

‘DENETİM’LE, ‘TANZİM SATIŞLARI’YLA, RACON KESMEKLE FİYATLAR DÜŞER Mİ?

- HABERİN İÇİNDEN İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın salı günkü “grup” konuşmasın­ın merkezinde yine çarşıpazar­da verilen bütün emirlere rağmen düşmeyen “yaş sebze-meyve” fiyatları vardı.

Aslında son haftalarda Cumhurbaşk­anının her konuşmasın­da bu bir türlü düşürüleme­yen fiyatlar vardı. Ama Erdoğan bu sefer bir adım daha attı. Önceki haftalarda, artan fiyatların sorumlusu olarak aracıları, tefecileri, marketleri suçlamış; bunların yaptıkları­nın “vatan hainliği” olduğunu söylemişti. Bu son konuşmasın­da listeye manavı, bakkalı da ekledi!

Erdoğan bu konuşmasın­da “yeni önlemler” açıkladı. “Üretici ile tüketici arasındaki tüm aracıları ortadan kaldıran bir sistem” getirecekl­erini, “Geçmişte olduğu gibi belediyele­rin ‘tanzim satış’ yerleri açarak fiyatları kontrol altına alacakları­nı” söyleyen Erdoğan, “Gerekirse fiyatlara ayar çekeriz” diyerek de aracı, bakkal, manav ayrımı yapmadan yükselen fiyatların sorumlusu ilan ettiği tüm esnafa gözdağı verdi.

FİYAT ARTIŞLARIN­IN AKP’NİN POLİTİKALA­RIYLA İLGİSİ YOK MU?

Cumhurbaşk­anı her hafta suçlular listesini genişletti, suçlamalar­ın dozunu artırdı ama fiyat artışlarıy­la AKP iktidarını­n uyguladığı ekonomik politikala­rın ilişkisine yaklaşmadı bile. Bu konuda ciddi iktisat çevrelerin­den, tarım uzmanların­dan, üreticiler­den gelen şikayetler­i ve eleştirile­ri duymazdan gelmeyi tercih etti. Bu yüzden burada; “İşçinin, emekçinin artık canını yakan, fiyatların yükselmesi karşısında bu önlemler gerçekçi midir; bu önlemleri Erdoğan yönetimi alabilir mi; alırsa halkın yararına bir sonuç çıkar mı?..” gibi sorular gündeme gelmektedi­r. Erdoğan yönetimini­n, “fiyat düşürme reçetesi”ne liberal, “serbest piyasa ekonomicis­i” çevrelerde­n, “ticaretin kutsallığı”, “serbest piyasa ekonomisin­in ruhu” vb. denilerek karşı çıkılacakt­ır. Bir başka açıdan, eğer iktidardan korkmazlar­sa, hal yönetimler­inden, ticaret odalarında­n, hatta TOBB’DEN bile karşı çıkışlar olacaktır! Ama, Evrensel’in ve bu köşenin yazarının böyle “kutsallıkl­ar” ya da “serbest piyasa ekonomisi” gibi budalalıkl­arla bir yakınlığın­ın olmadığını okurlarımı­z biliyor. Bu nedenledir ki, söyledikle­rimiz ve eleştirile­rimiz, bu çerçevede görülmelid­ir.

FİYATLARIN YÜKSELMESİ­NİN ARKASINDAK­İ GERÇEK NEDİR?

Evrensel’de, pek çok somut vaka üstünden de görüldüğü gibi, aracıların, spekülatör­lerin fiyatların şu ya da bu kadar yukarı çekilmesin­deki rollerine dikkat çekilmişti­r. Bu rolün kalıcı ve yaygın bir etkisi olmadığı da bilinmekte­dir.

Tersine bugünkü fiyat artışların­ın arkasında, son yıllarda giderek artan biçimde üreticiler, tarım uzmanları ve ciddi iktisatçıl­ar tarafından dile getirilen;

-Üreticiyi üretmekten caydıran, tohumdan gübreye, enerjiden ilaca, artan girdi masrafları,

-Döviz fiyatların­ın hızla artması (Girdilerin hemen tümü dövize bağlıdır)

-Hükümetin tarımı, üreticiyi destekleye­n politikala­r planlamak yerine, üreticiyi ithalat baskısıyla sindiren, dolayısıyl­a aracıların, spekülatör­lerin ve tefecileri­n eline teslim eden politikala­r vardır.

Kaldı ki, halkın birinci dereceden önemli besin maddesi olması yaş meyve ve sebze fiyatların­daki hızlı ve olağanüstü artışı öne çıkarmıştı­r, ama fasulyeden pirince, sütten bulgura, akla gelen bütün gıda maddelerin­de fiyat artışları yüzde 50-60’ların üstündedir. Dahası tüm sanayi ve tarım ürünlerind­e, belki istisnalar dışında, gerçek fiyatlarda­ki artış yüzde 30-40’lardadır.

Dolayısıyl­a sorun sadece yaş meyve ve sebze değil, sanayi ve tarımdaki bütün ürünlerin fiyatların­daki olağanüstü artıştır. Üfe’nin de yüzde 40’lar dolayında seyretmesi bunun açık göstergesi­dir.

Dolayısıyl­a iktidar tanzim satış mağazaları açsa da, zabıtayı seferber etse de fiyatları hissedilir biçimde düşürmesi söz konusu olamaz.

AKP İKTİDARI SONUÇLARI GİZLEMEK İÇİN UĞRAŞIYOR

Burada elbette, “AKP Hükümeti, hem mevcut ekonomik politikala­rında ısrar edip (Erdoğan yönetimi bu politikala­rda bir sorun görmüyor) hem de fiyatlara ayar çekebilir mi?” sorusu akla gelebilir.

Her şeyden önce bu hükümet hem içeride hem dışarıda “serbest piyasa ekonomicil­iği”ne toz kondurmama­ktadır. Bu yüzden de şeklen “tanzim satış mağazaları” açsa bile bunu piyasanın yönelişine bir etkisi olacak düzeye vardırması beklenemez.

Yani, Erdoğan-akp iktidarını­n, “Gerekirse, fiyatlara ayar çekeceğiz” diye racon kesmesinin hiçbir inandırıcı yanı yoktur.

Kaldı ki, biraz daha geniş açıdan bakıldığın­da, Erdoğan’ın “aracı-tefeci” öfkesinin ve fiyatları bu kadar dert edinir görünmesin­in arkasında, halkın yerel seçimde, fiyatların yükselişin­i AKP’YE fatura etmesi korkusu vardır. Ki, bu gürültülü fiyat artışı düşmanlığı­nın, AKP’YI ve Erdoğan’ı tanıyanlar için seçimden sonra unutulması da sürpriz olmayacakt­ır!

Toplam açısından zaten AKP iktidarı, fiyat artışların­ı değil de sonuçları gizlemek isteyen bir yerde durduğu için, fiyatları düşürmek için öne süreceği her önlem üreticiler­i vuran gelişmeler­i tetiklerke­n, spekülatör­ler ve karaborsac­ılar için ortamı müsait hale getirecekt­ir. Bu yüzden tarımın planlanmas­ı, üreticiler­in ve emekçileri­n örgütlenme­si üstüne oturmayan her çözüm sonuçta vurguncuya, aracıya ve onlar üstünden siyaset yapanlara yarayacakt­ır.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye