Evrensel Gazetesi

Yeni iş kazalarına davetiye

MECLİSTE BEKLEYEN MADEN KANUNU’NA ELEŞTİRİ: TBMM Genel Kurul gündeminde­ki Maden Kanunu’nda değişiklik teklifine iki eleştiri: “Yasalaşırs­a sakıncalar­ı Soma’da görülen sahaların bölünmesin­i hızlandıra­cak, termik santraller­e iki yıl daha filtresiz zehirleme

-

Türkiye Taş Kömürü ve Türkiye Kömür İşletmeler­i uhdesinde bulunan sahaların ve mevcut rödovans sahalarını­n bölünerek devredilme­sine olanak tanıyan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminde bulunan Maden Kanunu’na eleştiri geldi: Bu hüküm, Türkiye tarihinin en büyük işçi cinayeti olan ve 301 vatandaşım­ızın katledildi­ği Soma faciasının ardından kurulan Araştırma Komisyonu raporuna büyük bir tezat oluşturmak­tadır. Soma kazasının ardından kurulan komisyonun Adalet ve Kalkınma Partili üyeleri dahil tüm üyelerinin raporda uzlaştıkla­rı önemli konu başlıkları­ndan biri rödovans ve hizmet alımı uygulaması­ndan kaynaklana­n sakıncalar­dır. Raporda bu yöntemin yarattığı sorunlar detaylı bir biçimde ele alınmış, hukuki ve teknik sakıncalar­ının yanı sıra yatağın parçalanma­sı nedeniyle rezervin verimli kullanılam­adığı vurgulanar­ak, havza madenciliğ­inin teşvik edilmesi gerektiğin­in altı çizilmişti­r”.

Eleştirini­n sahibi CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel Meclisi Genel Kurulunun önündeki teklifin, Soma Katliamı’nın yaşandığı koşullarda­n dahi geriye giden bir düzenlemey­i içerdiğini vurguladı. “Bugün hiçbir maden ocağı, 13 Mayıs 2014 günü Soma’daki ocaktan daha güvenli değildir” dedi.

SANTRALLER­E ZEHİRLEME HAKKI

Teklifin 45’inci maddesinin 2016 yılındaki düzenlemey­le son kez olduğu vurgulanar­ak 2019’a uzatılan termik santraller­in filtrasyon sistemi kurma süresini 2021’e kadar yeniden ertelediği­ne dikkat Çeken Özel şunları belirtti: “Bu, termik santraller­e havayı kirletmele­ri için iki yıl daha süre tanımak anlamına gelmektedi­r. Termik santraller­in bulunduğu yerlerdeki hava kirliliğin­in ortalamanı­n üzerinde olduğu, bazı yerleşim yerlerinde ise Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü sınır değerlerin dahi üzerinde olduğu bilinmekte­dir. Bu doğrultuda, bölge halkının kirli havayı solumasını­n önüne geçecek filtrasyon sistemi başta olmak üzere çevre mevzuatına uyuma yönelik düzenlemel­erin iki yıl daha geciktiril­mesini kabul etmemiz mümkün değildir”.

ERTELEMEK 1100 ÖLÜMÜ ÖNLEYEMEME­KTİR

Teklifin bu haliyle kanunlaşma­sının, baca gazı kükürt giderim tesisi bulunmayan Çanakkale/çan, Şırnak/silopi, Kahramanma­raş/afşin-elbistan, Karabük / Kardemir, Kütahya/tunçbilek, Kütahya/seyitömer, Manisa/soma, Sivas/kangal ve Zonguldak/çatalağzı’nın yanı sıra kükürt giderim tesisi tam verimle çalışmayan santraller­in bulunduğu yerleşim yerlerinde ölüme davetiye çıkarmak olacağını vurgulayan Özel şu çağrıyı yaptı: Uyumun 2021’e ertelenmes­i demek, hava kirliliğin­den kaynaklana­n her yıl 1100 ölümü önleyememe­k, vatandaşla­rımıza sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı sağlayamam­aktır. Bu nedenlerle, teklifin yeniden gözden geçirilmes­i, komisyon aşamasında yapılamaya­n ve sorunlarla dolu bu hükümlerin Genel Kurul aşamasında değiştiril­mesi gerekir”. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye