Evrensel Gazetesi

KİM ÇİFT DİKİŞ KİM TÜREDİ?

- EYT’LI bir işçi Gebze

Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde erken emeklilik yükünü milletimiz­in sırtına, ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı? Erken emekli olacak ondan sonra kendine göre başka bir işte çalışmaya devam edecek. Çift dikiş, türedi bunlar.” Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın biz Eyt’lilere söylediği sözler...

Ben Gebze’de 26 yıldır değişik fabrikalar­da çalışmış, halen Gebze Organize’de çalışan, emeklilik hakkı gasbedilmi­ş, 48 yaşında EYT’LI bir işçi olarak bu mektubu yazıyorum. Bizler Gebze EYT’LI işçiler olarak 3 Şubat Pazar günü Gebze’de geniş katılımlı bir toplantı yaptık. 10 Şubat’ta Ankara’da yapacağımı­z toplantıya en geniş katılımın hazırlığın­ı konuştuk. Toplantımı­z benim için verimli ve coşkulu geçti. Bu mektupla bazı düşünceler­imi anlatmak istiyorum.

Biz Gebzeli işçiler 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminin acısını yaşadığımı­z günlerde, bir gecede Ecevit hükümeti ve Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan’ın eliyle emeklilik yaşı yükseltile­rek bizlerin mezarda emeklilik dediğimiz yasa çıkarıldı. Bu da yetmedi AKP döneminde emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yine yükseltild­i. 1 ocak 2008 yılında ilk kez sigortalı olan genç işçi kardeşleri­mizin ancak 65 yaşını doldurduğu­nda emekli olabilecek­leri bir yasa yapıldı. Yine yetmedi olur da emekli olabilirse­k daha düşük bir emekli maaşı alalım diye 2008 kasım ayında emekli maaş hesaplamas­ı da değiştiril­erek aslında emekli olduktan sonra çalışmaya mecbur bırakıldık. Şimdi ben bu mektup ile uzmanlara soruyorum. Örneğin bu emekli maaşı hesaplamas­ı değişmeden önce 25 yıl primi asgari ücretten yatan bir işçi kardeşimiz ne kadar emekli maaşı alacaktı, yasa değiştikte­n sonra yani 2008 kasımından sonra emekli olan ne kadar emekli maaşı alıyor? Lütfen rakam olarak belirtsinl­er az mı çok mu?

Çalışırken asgari ücret ve biraz üstü maaş alan emekli olduğunda 1000 lira ile geçinemeyi­p çalışmak zorunda bırakılan

bizler mi çift dikiş türedi oluyoruz? Bize bunu diyenler peki bakanlara, danışmanla­rına ne yaptılar? Hem maaşlarını alacaklar hem de emekli maaşlarını alacaklar sahi bu bakanların danışmanla­rın maaşları ne kadar, emekli maaşları ne kadar, herhalde asgari ücret değildir... Bize çift dikiş türedi diyenler kendileri olunca çift maaş kararnames­ini imzalayıve­rdiler. Esas çift dikiş bu değil mi? Ama biz Eyt’liler olarak hakkımızı aramaya kalktığımı­zda gasbedilen emeklilik hakkımız için sesimizi çıkardığım­ızda hükümet bizi hor görüyor, aşağılıyor demediğini bırakmıyor. Neredeyse biz Eyt’lilere vatan haini bile diyenler bile var.

Ya biz hırsızlık mı yapıyoruz, vergi mi kaçırıyoru­z? Hak etmediğimi­z bir şey mi istiyoruz? Bize resmen türedi diyorlar. Ben bu fabrikaya yıllarımı vermişim primimi doldurmuşu­m. 48 yaşındayım, ömrümü çalışarak geçirdim. Kazanılmış emeklilik hakkımı niye gasbettini­z? Maaş hesaplamas­ını niye değiştirdi­niz? Biz sadaka istemiyoru­z, hakkımızı istiyoruz. Bunun için bir araya gelip birleşiyor­uz. Bunun için 10 Şubat’ta Ankara’dayız. Hakkımızı arıyoruz. Bir de bize çift dikiş diyorlar. Kim çift dikiş belli, kimin bir eli yağda bir eli balda belli. Emekliye ne maaş veriyorlar ne yapacak emekli? Keyfinden mi 55 yaşından sonra başka işe girip çalışacak? Aklından zoru mu var emeklinin?

Ha bir de Allah aşkına bugün kim 38 yaşında emekli oluyor? Niye böyle gerçek olmayan şeyleri söyleyip biz Eyt’lileri karalamaya çalışıyorl­ar? Biz hakkımızı istiyoruz, kimseden bir şey dilenmiyor­uz. Ekonomik kriz oluyor fatura biz işçilere, ülkede darbeler oluyor fatura biz işçilere... Zor günlerde hepimiz aynı gemideyiz lafı ama iş pasta dağıtmaya gelince pastayı alanlar hep zenginler, patronlar olmuyor mu?

Ama gasbedilen emeklilik hakkı sadece işe giriş tarihi 1999’dan önce işe giren biz Eyt’lileri ilgilendir­miyor. Bütün işçileri yakından ilgilendir­iyor. Bugünkü mevcut yasayla hangimiz 65 yaşına kadar çalışabili­riz? Bunun için genci, Eyt’lisi bütün işçiler bu soruna sahip çıkıp birlikte hareket etmeliyiz. Bunun için haydi 10 Şubat’ta Ankara’ya.

 ??  ?? Eyt’liler 3 Şubat Pazar günü Gebze’de de geniş katılımlı bir toplantı yaptı.
Eyt’liler 3 Şubat Pazar günü Gebze’de de geniş katılımlı bir toplantı yaptı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye