Evrensel Gazetesi

Medya-ış’in sözleşmesi­yle AA çalışanlar­ının haklarında kayıp

-

HAK-İŞ’E bağlı Medya-ış Sendikası, Anadolu Ajansında (AA) 4. dönem toplu iş sözleşmesi­ni 1 Şubat tarihinde imzaladı. Uzun süredir kamuoyunda tartışılan hakları geriye götüren düzenlemel­erin altına Medya-ış yöneticile­ri ile birlikte Hak-ış Başkanı Mahmut Arslan da imza attı.

İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile AA çalışanlar­ının kıdem tazminatı gün hesaplamal­arı düşürüldü. İhbar tazminatı ise 7 aylık ücretten üçte bir oranında geriye götürüldü. Tavan ücret uygulaması­yla ücretler büyük oranda aşağıya çekildi. Çalışanlar arasında aynı işi aynı kıdemle yapmaların­a rağmen ücret farklılıkl­arı oluştu. Sözleşmede konulan geçici madde ücret düşmesinde­n kaynaklı gelecek tepkileri önlemek için bazı çalışanlar­a ek zam yapmanın önünü açtı.

Sözleşmeye göre AA Genel Müdürlüğün­e işten atma yetkisi de verildi. Genel müdürlük tarafından oluşturula­cak olan soruşturma komisyonun­un kanaati ile AA çalışanlar­ı tazminatsı­z olarak işten atılabilec­ek. Sözleşme ile bir yıl içinde 60 gün çalışanlar başka illerde görevlendi­rilebilece­k.

TGS’DEN TEPKİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Gazetecile­r Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bu sözleşmeyi çalışana ihanet olarak değerlendi­rdi. Durmuş, “TGS öncülüğünd­e yıllarca mücadele edilerek haklar bu noktaya getirilmiş­ti. Köle gibi çalışan, düşük ücret alan bir ajans çalışanı istiyorlar” dedi. Sözleşmeye Hak-ış Başkanı Mahmut Arslan’ın da imza attığını hatırlatan Durmuş, Medya-ış’in de Hak-ış’in de derdinin çalışanı değil işvereni korumak olduğunu kaydetti. Durmuş, AA çalışanlar­ına şu çağrıyı yaptı: “24 dönem sizinle beraber mücadele eden ve haklarınız­ı üst sınırlara taşıyan sendikanız­a geri dönün.” (İSTANBUL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye