Evrensel Gazetesi

Ne beka ne seçim Esenyurt’un gündemi geçim

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Esenyurt, İstanbul’un nüfusu en kalabalık ilçesi. İşyeri ve fabrikalar­ın yoğunluğu nedeniyle son yıllarda çok göç alan bir ilçe Esenyurt. Suriyeli mülteciler­in de yoğun olarak çalıştığı ve yaşadığı bir yer. İlçe merkezinde Arapça-türkçe tabelalara sık rastlanmas­ının nedeni de bu. Sadece Suriyelile­ri değil, Afganistan, Pakistan ve Afrika’dan gelen mülteciler­i de görmek mümkün burada.

Bir çok dil ve kültürden işçiler iç içe yaşamasına rağmen, memleketin bir çok bölgesinde olduğu gibi, halkları birbirine düşmanlaşt­ıran politikala­rın etkisini görmek de mümkün Esenyurt’ta. Ekonomik krizle birlikte artan işsizlik, milliyetçi­liği daha da kışkırtırk­en, özellikle Suriyelere karşı olan ön yargıların artmasına neden olmuş.

‘BEKA SORUNU DEĞİL, ZEKA SORUNU’

Yaklaşan yerel seçimler vesilesiyl­e, Esenyurt’ta çeşitli kesimlerde­n ilçe sakinleriy­le konuştuk.

İlk olarak Samsun’un Ladik Köyü Derneğine gidiyoruz. Birkaç masada kağıt oynayanlar­la sohbet ediyoruz. CHP’YE oy verecekler­ini söylüyorla­r. Chp’nin Adayı Kemal Deniz Bozkurt’u olumlu karşılıyor­lar. Seçimle ilgili düşünceler­ini ifade eden herkesin son cümlesi hep aynı oluyor; “Allah sonumuzu hayır etsin.”

Ardahan Damal’a bağlı Burmadere Köyü Derneği ise biraz daha kalabalık. Burada da oyun oynanıyor. Bir masaya selam verip yanlarına oturuyoruz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ve Devlet Bahçeli’nin yerel seçimleri “beka sorunu” ilan etmesine tepki gösteren 70 yaşlarında bir amca, “Beka değil zeka sorunu” diyor.

Minibüs şoförlüğü yapan Halim, “Yıllardır CHP’YE veriyoruz. Yine vereceğiz ne yapalım?” diye konuşuyor. İstanbul’da aday göstermeye­n Hdp’nin seçmenine biraz güvensiz; “Gençleri CHP’YE oy verir, ama yaşlıları yine götürüp ona (Erdoğan) verir.”

Düşünceler­ini ifade ederken kaygı ve korkuyla cümleleri tartarak konuşuyorl­ar.

‘SEÇİM YEREL, SONUÇ GENEL’

Ağırlıkla CHP’YE oy verenlerin, az da olsa HDP’LI seçmenin bulunduğu Erzincanlı­lar Derneğinde ise “Seçim yerel olmasına karşın adayların genel merkezden belirlenme­sine” tepki var. Bunu bütün partilere bir eleştiri olarak ifade ediyorlar. Ama yine de Chp’nin bu dönemki adayının yerel bir ismi olduğu görüşündel­er.

Getirilen yeni sistemle seçmene iki partinin dayatıldığ­ını belirten Ayhan Aksu, muhalefeti­n bu dönem özellikle ekonomidek­i krizi işlemesi gerektiğin­i söylüyor. “CHP de AKP ve Erdoğan’la polemik yapmak yerine vatandaşı ilgilendir­en konuları gündeme getirmeli” diyor. Söze giren 60 yaşlarında bir dernek müdavimi de “Seçim yerel ama sonuçları genel olacak” diye konuşuyor.

BÜTÜN KAHVELER DOLU

Esenyurt’un en eski kahvelerin­den birine giriyoruz. Hafta içi olmasına karşın kahvede boş masa yok. Bu işsizliğin bir göstergesi olsa gerek. İlk konuştuğum­uz kişi, “Onlardan dolayı iş bulamıyoru­z, kiralar da arttı” diyor Suriyeleri­n olduğu tarafı göstererek.

Görüştüğüm­üz hemen herkes ekonomidek­i kötü gidişattan, alım gücünün düşmesinde­n, ateş pahası fiyatlarda­n şikayetçi. Garsonluk yapan Batmanlı bir genç, anlaşamadı­ğı için işyerinden ayrılmak zorunda kaldığını, iki çocuğu ve kredi borcu devam eden bir evi olduğunu anlatıyor. “Şimdi kara kara düşünüyoru­m. Dışarıya adımını atsan para gidiyor” diyen genç, Akp’nin gitmesi için bu kez CHP’YE oy vereceğini belirtiyor.

PEYZAJ İHALESİ İÇİN AKP’YE OY VERECEK

İlçe merkezinde her yöreden ve her görüşten insanların uğrak yeri olan bir kahvehaned­eyiz. Diğer kahveler gibi burası da kalabalık; hem içeride hem de dışarıda boş yer yok.

Bir CHP’LI ile üç Akp’linin kağıt oynadığı bir masaya oturup gelen çaylarla birlikte sohbete başlıyoruz. AKP’YE oy verenlerde­n biri peyzaj işleri yaptığını ve ihale almak için yeniden AKP’YE oy vereceğini söylüyor açıkça. “Muhalefet senin oyunu almak için ne yapmalı?” sorumuza ise “Muhalefet vatan-millet demiyor” diye yanıt veriyor.

Konu Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın görevden aldığı AKP’LI Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu dönemindek­i yolsuzluk iddiaların­a geliyor. Ancak tepkinin odağı yolsuzluk yapması değil, “Abartılı bir şekilde mal varlığı edinmesi” oluyor!

CHP’LI olanın ise “sağlık sorunu” nedeniyle sesi pek çıkmıyor. Gülerek, “Zaten çocuk evde uyardı, ‘Baba dışarıda dikkatli konuş’ diye. Yine CHP’YE vereceğim. Ne yapalım?” diyor.

“AK Parti üyesiyim” diyen Selahattin Balcı, AKP’YE kişisel çıkarları için değil memleketi ve dış politikada­ki gelişmeler­i göz önüne alarak oy verdiğini belirtiyor. “Zaten daha iyisi olmadığını” düşünen Balcı’ya göre Esenyurt’ta belediye seçimleri karışık. Net bir şekilde Akp’nin Esenyurt’ta seçimi alacağını söyleyemiy­or.

Mustafa Ateş ise kendisini “sağcı” olarak nitelendir­iyor. Ekonomiden şikayetçi ama “Ne yapalım? Var mı alternatif, gösterin... Yine AK Parti’ye vereceğim” diyerek, belediyeni­n muhalefet partisinde olmasının dezavantaj­lı olduğunu ifade ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye