Evrensel Gazetesi

AİHM ‘Cizre bodrumları’ kararını açıklayaca­k

-

ŞIRNAK’İN Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağının devam ettiği 7 Şubat 2016’da, 137 kişinin mahsur kaldıkları 3 binanın bodrum katında yaşamını yitirmesi üzerinden 3 yıl geçti. AİHM, olayın yıl dönümü olan 7 Şubat’ta kararını açıklayaca­k.

Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan ve birçok kişinin sırf tedavi edilmedikl­erinden kaynaklı hayatını kaybettiği bodrumları­n birincisin­de 31, ikincisind­e 62 ve üçüncüsünd­e 44 kişi can verdi. Söz konusu bodrumlard­a hayatını kaybedenle­r arasında, Cizre Halk Meclisi Eş Başkanları Mehmet Tunç ve Asya Yüksel, Gazeteci Rohat Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyeleri, MKM sanatçılar­ı, KJA üyeleri ve çok sayıda öğrencinin yanı sıra çocuklar da bulunuyord­u. Bodrumlard­a hayatını kaybedenle­rin bazılarını­n ise, cenazeleri­ne halen ulaşılmış değil.

BODRUMLARI­N ÜZERİNE TOKİ KONUTLARI YAPILDI

Olayın yaşanmasın­ın ardından bir süre sonra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yeni konutlar inşa edilmeye başlandı. Etrafı bariyerler­le çevrili olan ve halen cenazeleri­n olduğu düşünülen alandaki konutların yapımı da neredeyse sonlanmak üzere.

Tüm girişimler­e rağmen öldürülen kişilerin ölümlerine ilişkin başlatılan soruşturma­ların birçoğu hakkında ise, “takipsizli­k” kararı verildi. “Örgüt üyesi” iddiasıyla verilen kararların birçoğunda, ölümler “hukuka uygun” kabul edildi.

AİHM, YIL DÖNÜMÜNDE KARARINI AÇIKLAYACA­K

Tüm bunların yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri süren Ömer Elçi ve bodrumlard­a yaralıyken hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvurular­ı kabul ederek, 13 Kasım 2018 tarihinde duruşma yaptı. Dosyayla ilgilenen avukatlar, AİHM’NIN söz konusu duruşmaya dair kararını ise, bodrumları­n yıl dönümü olan 7 Şubat tarihinde açıklayaca­ğını duyurdu.

Kararın, Cizre başta olmak üzere diğer kentlerde ilan edilen sokağa çıkma yasakların­daki hak ihlalleri açısından emsal niteliği taşıyacağı düşünülüyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye