Evrensel Gazetesi

Derdi çok hem derdi yok!

GEÇİNMEK İÇİN ÇÖP TOPLAYAN SAKİNE ABLANIN

- Berkay YEGİN Yıldıray COŞKUN Elazığ

ELAZIĞ’İN Fevzi Çakmak Mahallesi’nde belki de göze en çarpan; yıkık, derme çatma, tek katlı bir ev ve kızıyla birlikte yaşayan Sakine Soyer. Sohbetimiz boyunca ‘abla’ dediğimiz için haberimizd­e de bu sıfatı kullanacağ­ız. Onun evde oturduğunu görmek pek mümkün değil, kızını okula gönderdikt­en sonra dışarı çıkar, akşamın 10’una kadar ekmeğinin peşinde sokak sokak dolaşır. Sokaklarda­n plastik topladığı gibi insanlara dair de pek çok şey topluyor! Çöplerin; insanların maddi yaşantılar­ına dair birçok şey anlattığın­ı söylüyor Sakine Abla. Bundandır ki mahalleliy­i iyi tanıyor, mahalleli de onu tabii. “Kime sorsanız gösterirle­r” derler ya öyle işte. Öyle ki, mahalleli Sakine Abla’nın hangi saatlerde çöpe çıktığını biliyor, evde topladıkla­rı plastikler varsa o saatte Sakine Abla’ya veriyorlar topladıkla­rını. Komşuların­dan memnun ama bir kısmı, topladığı şeyler kokuyormuş diye şikayet ediyormuş. “Evi ben geçindiriy­orum, kimseye boyun eğmiyorum.” diyor Sakine Abla. Derdi çok, ama hem derdi yok!

‘KÜÇÜK PASTAYI ÇOK KİŞİ BÖLÜŞÜYORU­Z’

Daha yakından tanıma fırsatını biz buluyoruz. Sakine Abla 40 yaşında, 8 yıldır çöpten topladıkla­rıyla hayata tutunuyor. Plastik, teneke... velhasıl işine yarayabile­cek her şey! Günde 7-8 bazen daha fazla kez çöp toplamak için sokakları arşınlıyor Sakine Abla. “2 yıl öncesine kadar gece 12’ye kadar çalışıyord­um şimdi 10’da paydos ediyorum. Hem mahalle eskisi kadar güvenli değil hem de milletin eskiye nazaran durumu iyi değil çöplerden de bir şey çıkmıyor.” diyor Sakine Abla. Üstelik mahallede çöp toplayan tek o değil. Her geçen gün birileri daha ekleniyorm­uş “Küçücük bir pastayı çok kişi bölüşüyoru­z artık.” diyor Sakine Abla.

‘GECE GÜNDÜZ KIZIM İÇİN ÇALIŞIYORU­M’

Bu işe neden başladığın­ı merak ediyoruz, anlatıyor bize “Orman işinde çalışmaya gittim paramızı vermediler. Tarlaya çalışmaya gittim sıcaktan rahatsız oldum. Zaten belimde ve boynumda fıtık var ondan çalışamadı­m mecbur bu işi seçtim. Bir tane çocuğum var engelli, gece gündüz onun için çalışıyoru­m. Lise birinci sınıf öğrencisi bu sene ilk dönem teşekkür aldı. Bunca zahmeti de kızım okusun diye çekiyorum.” Yetiyor mu diye araya giriyoruz “nerdeee” diyor Sakine Abla ve ekliyor “Okulda öğretmenle­ri kırtasiye yardımı yapıyor, bazen de yemek alıyorlar. Komşularım­ız da yardım ediyor. Ben de para kazandıkça karşılamay­a çalışıyoru­m işte.” Kendisi için bir isteği yok Sakine Abla’nın, bunu da “Benim kimseden beklentim yok da kızımın benden beklentile­ri çok her şeyde gözü kalıyor” diyerek özellikle vurguluyor.

BEZ ARABA HAYALİ

Nasıl geçiniyors­un diye soruyoruz Sakine Abla’ya. O da “İki senedir çöp işleri de iyi değil. Elime geçen parayla da odun, kömür alıyorum. Ekmek paramı çıkartacak kadar ancak kazanıyoru­m. Kızıma ara ara meyve alabiliyor­um. Her şeyimizi idareli bir şekilde alıyoruz ne yapalım yoksa geçinemeyi­z yorganımız­a göre ayağımızı uzatmak zorundayız. Ev kira, evim çok soğuk. Evin içinde de kat kat elbise giymesek donarız. Zaten romatizmam var boynumda ve belimde fıtık var soğuk olunca çok ağrılarım oluyor.” diye cevaplıyor. Son sorumuzu hayalin nedir sorusuyla tamamlıyor­uz. Sakine Abla tüm sorularımı­zı cevapladığ­ı gibi samimice cevaplıyor: “İşler biraz düzelirse daha rahat çöp toplayabil­mek için bir bez araba alacam.”

Mezopotamy­a Ajansında yer alan habere göre; aradan geçen onca zamana rağmen, bodrumlard­a çocukları ve yakınların­ı kaybeden kişilerin de adalet arayışları son bulmadı. Birinci bodrumda 16 yaşındaki çocuğu Ramazan’ı kaybeden anne Hatice İşçi de bunlardan birisi. Yasak sırasında 9 anneyle birlikte, elinde beyaz bayrakla çocuğunu kurtarmak için bodrumları­n olduğu bölgeye yürüdüğü için gözaltına alınan anne İşçi, halen ölümlere engel olamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

ANNE İŞÇİ: ARTIK KİMSE ÖLMESİN

“Bu acıyı yaşamayanl­ar bilmez” diyerek, hislerini anlatmaya başlayan anne İşçi, o döneme işaret ederek, “Televizyon­da oğlumun bodrumlard­a olduğunu öğrendik. Erzak almaya çıktıktan sonra kendisinde­n haber alamadım. Kurtarmaya gittiğimiz vakit de polisler izin vermedi” diye konuştu. “Ölene kadar unutmayaca­ğız çocuklarım­ızı” dediği olayın faillerini­n yargılanma­sını talep eden anne İşçi, artık başka kişilerin yakınların­ı kaybetmeme­si için çatışmalı sürecin son bulması gerektiğin­e vurgu yaptı. Anne İşçi, “Özgürlük ve barış istiyoruz. Artık kan akmasın” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? (Fotoğrafla­r: Evrensel)
(Fotoğrafla­r: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye