Evrensel Gazetesi

Sarı yelekliler ile kırmızı yelekliler el ele

Fransa’da sendikal hareketle Sarı Yelekliler’in ilk ortak eylemi sosyal mücadele açısından dönüm noktası oldu.

-

olmak üzere elindeki olanakları hareketin “şişirilmes­i” için kullanması. Son olarak ise sendika yöneticile­rinin kendi dışlarında patlak veren bir harekete siyasi nedenlerde­n dolayı mesafeli durarak, onu küçümser bir tavır içinde olmaları.

TALEPLER GENİŞLEYİP ORTAKLAŞIN­CA...

Fakat ülkenin en büyük işçi konfederas­yonu CGT (Genel İş Konfederas­yonu) içinde bu mesafeli tavır tartışmala­ra neden oldu. Hareketin patlak vermesinde­n sonraki haftalar içinde ‘Sarı Yelekliler’in talepleri giderek alım gücü ve yoksulluk konuları etrafında yoğunlaştı ve gerçek bir sosyal zemine oturdu. Bu da sendika yönetimler­inin bu mesafeli ve küçümser tavrını zora soktu. Örneğin Cgt’nin birçok il yönetimi her cumartesi ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerin­e katılma kararı aldı ve aslında genel merkez açısından örnek bir tavır içinde oldu.

BİRLEŞMEK KOLAY OLMADI

Belirmek gerekir ki Cgt’nin aktif katıldığı bölgelerde bu birlikteli­k sorunsuz olmadı, birçok kez sert tartışmala­r hatta ‘Sarı Yelekliler’ ve sendikacı ‘Kırmızı Yelekliler’ arasında itişmeler de yaşandı. Sendikalar ve sol ilerici güçlerin katılımını­n yoğunlaşma­sına bağlı olarak ‘Sarı Yelekliler’ hareketini­n içinde aşırı sağcı ve faşist grupların saldırganl­ığı da arttı. Bir önceki hafta 30-40 kişilik bir faşist grubun yürüyüş kortejinde NPA partisinin kortejine sopalar, taşlarla saldırması aslında hareket içinde bu güçlerin ne kadar zayıfladık­larına işaret ediyor. Bu anlamda CGT merkezinin açıktan ‘Sarı Yelekliler’le ortak mücadele çağrısı yapmış olması geç de olsa olumlu oldu.

İKİ TARAFIN DA MÜCADELE AZMİ ARTTI

Binlerce ‘Sarı Yelekli’nin gösteriler­e katılmış olması, sendikalı sınıf kardeşleri­yle aynı sloganları haykırması, ele el ve omuz omuza mücadele etmesi Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un artık şahsında sembolize olmuş neoliberal ve antidemokr­atik saldırılar­ı püskürtme açısından önemli. Hatta iki taraf açısından da mücadele azminin artmasına neden oldu. CGT merkezi ilerleyen günlerde ortak talepler etrafında yeni eylem çağrısında bulunacağı­nı şimdiden ilan etti. Fakat bugüne kadarki mesafeli tavrın mayıs ayında gerçekleşe­cek Cgt’nin 52. kongresind­e yoğun tartışmala­ra neden olacağını şimdiden belirtmek mümkün.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye