Evrensel Gazetesi

FAKİRLİKLE KURDUK

- Uğur ZENGİN İstanbul

İstanbul’un Tuzla ilçesi Aydınlı Mahallesi’nde yaşayan Konaşlı halkı, TOKİ’NIN 2018 yılında çıkardığı imar planına tepkili. 1980’li yıllarda kurulan ve deri sanayiinin Kazlıçeşme’den Tuzla’ya taşınmasıy­la beraber deri işçilerini­n mahallesi haline gelen Konaşlı, bugün Sabiha Gökçen Havalimanı­na bir, organize deri sanayiine ise iki kilometre uzaklıkta. Bu iki alana bu kadar yakın, imarsız bir işçi mahallesi TOKİ’NIN gözünden kaçmamış. 2018 yılında TOKİ tarafından çıkarılan imar planı ile mahalleli ev ve arsalarını­n ellerinden alınmak istediğini söylüyor.

2009 yerel seçimleri ve 2010 yılı Anayasa referandum­unu takip eden dönemde Tuzla Belediyesi­nin Konaşlı halkının bir kısmına imar planı çıkarıp bir kısmına çıkarmamas­ı mahalleyi imarlı-imarsız olarak ikiye bölmüş. Bundan dolayı mahallede, ‘evleri ve arsaları TOKİ’YE yok pahasına kaptırma korkusu’ hakim.

Mahallelin­in kaygı ve tedirginli­ğini hukuki detaylarıy­la Av. Eren Ali Bingöl şöyle anlatıyor:

“1980’lerden itibaren sanayi bölgesinin gelişmesiy­le işçiler sanayide çalışıp yakın bölgede arsalar satın aldılar. Burada inşaatlar yaptılar ve uzun yıllardır bu yapılar için imar bekliyorla­r. İnşaatları yapmaların­ın akabinde yerel yönetimler buralara yol, su, elektrik, doğal gaz, park gibi hizmetleri vermeye başladı. İmar sorunu bir türlü çözülmüyor. Konaşlı bölgesinin yüzde 20’sine 2010 yılından sonra Tuzla Belediyesi tarafından imar veriliyor. İki farklı alan var. Komşunun birinin imarı var, diğerinin yok.

“İmarın kime neye göre verildiğin­in de hiçbir gerekçesi yok. Tuzla Belediyesi­nin verdiği imarda, vatandaşla­rın zamanında yapmış olduğu binaların yıkılmayac­ak şekilde ve yıkmaları halinde kendileri tekrar bina yapabilece­k şekilde bir imarla karşı karşıya kalıyor. Bu nispeten daha başarılı bir imar. 2018 yılına geldiğimiz­de TOKİ başkanlığı bölgenin gelişmekte olması, buradaki arsaların ciddi bir hızla değer kazanması nedeniyle adeta burada iştahı kabarıyor ve burada imar planı yapma ihtiyacı içerisine düşüyor.”

“Burada şu anda yapılan durum şu: TOKİ Başkanlığı 20 Şubat 2018 ile 20 Mart 2018 tarihleri arasında iki imar planı çıkarıyor. İnsanların binalarını­n dikkate alınması söz konusu değil. Mağduriyet­in temeli burada yatıyor. İnsanlar binalarını yıktığında 100 paydaş bir parsele sıkıştırıl­dığı için tek başına kendi iradeleri ile arsa payları üzerine bina ya-

UUUİLHAMİ Bülbül, 30 yıldır Konaşlı’da oturuyor. 1982’de geldiği mahallenin kıyısındak­i deri sanayiinde işçi. 360 metrekarey­e kurulu dairesinin yarısını TOKİ istiyor. Bülbül, “Bunun 20 metresini ayrı yerde, 18 metresini ayrı yerde veriyor. Biz 16 yıldır AK Parti’ye oy veriyoruz, bu saatten sonra oy yok. Burayı peşkeş çekmeye gerek yok. Burada herkes varını yoğunu dökmüş ev yapmış. Her tür insan var kardeşim. Herkes birbiriyle uyumlu. Kimse kimsenin tavuğuna kışt demez. Zaten çoğu çalışan kısımdır. Çalışan insanın cumartesi-pazarı yok. Şu anda ikiye ayrıldık. İmarı olanlar-olmayanlar” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye