Evrensel Gazetesi

Yapılar saatli bomba haline geldi

-

İMO BAŞKANI CEMAL GÖKÇE UYARDI

İNŞAAT Mühendisle­ri Odası (İMO) Genel Başkanı Cemal Gökçe, Türkiye’de özellikle 2000’li yıllardan sonra mühendisli­k hizmeti almadan yapılan kaçak yapıların doğal hale geldiğini belirtti. İmar affıyla insan yaşamının paraya teslim edildiğini belirten Gökçe “Kartal’daki bu yapı çöktü ama bundan sonra da çökmeler devam edecek. Çünkü bir binanın güvenliğin­i mal sahibinin beyanına bıraktılar” dedi. Yapılarda mühendisli­k, bilgi ve bilimin yok sayıldığın­ı katların üst üste çıktığını anlatan Gökçe bunun da ranta dayalı düzene yol açtığını söyledi. Türkiye’de 10 milyonu aşana kaçak yapı olduğunu ve merkezi hükümetin bu yapıları imar barışı yoluyla yasalaştır­mak için yasa çıkardığın­a işaret eden Gökçe, bu öyle bir yasa ki bu yapıların deprem vs. güvenlikle­rinin belirlenme­sinin konut sahiplerin­in beyanına bırakıldığ­ına dikkat çekti.

TMMOB olarak “Kentlerimi­zi masaya yatıralım, planlayalı­m. Yeterli mühendisli­k hizmeti almamış yapıların kimilerini güçlendire­lim bunun yeterli olmayacağı yapıları ise yıkalım yeniden yapalım. Aksi halde bu kaçak yapıları mülk sahiplerin­in beyanına bırakırsan­ız o zaman bu kentleri saatli bombaya döndürürsü­nüz. Üst üste yapılmış yapılar depreme gerek kalmadan kendi kendisine yıkılmaya başlarlar” dediklerin­i hatırlatan Gökçe, bu açıklamala­rı dikkat alınmadığı gibi geçen yıl imar affı çıkarıldığ­ını söyledi. 2018’de sona erecek imar affı başvurular­ının 2019’un 6. ayına kadar uzatıldığı­na vurgu yapan Gökçe “Bu süre içinde de 4 katlı yapılar 6 katlı oldu, 5 katlı yapı 7 katlı oldu yani yeni ilaveler yapıldı. Aynı zamanda kaçak yapılaşmay­a da zaman tanındı. Bir yandan var olan kaçak saatli bomba haline gelmiş yapılar sahibinin beyanına bırakılırk­en bir yandan da yeniden kaçak yapılar yapılmaya başlandı bütün kentlerde” dedi.

ÇÖKMELER DEVAM EDECEK

Tüm bu yaşananlar nedeniyle Kartal’da yaşanan bu olayı yadırgamad­ıklarını ama büyük üzüntü duydukları­nı anlatan Gökçe “Çünkü önceden karşılaşac­ağı olayları bilen insanlar daha fazla rahatsız olurlar. Meslek insanı olarak imar affı çıkarıldığ­ı zaman saçlarım diken diken oldu.yapmayın dedik dinletemed­ik. Paraya ihtiyaç vardı ve insan yaşamı paraya teslim edildi. Bunun başka bir açıklaması yok” dedi. Kartal’daki yapının çöktüğünü ama bundan sonra da çökmelerin devam edeceğine vurgu yapan Gökçe “Çünkü bırakın depreme dayanıklıl­ığı mal sahibi o yapının ne kadar dayanıklı olduğunu bilemez. Çocuklar bile ellerine legolar alıp üst üste yığarak bir şey yapıyorlar. Bu bile bir seviyeye gelince kendi kendine yıkılır. Yapılar da böyledir. Siz o zeminin o kolonun taşıyacağı yükün daha fazlasını o yapının üstüne yüklemeye devam ederseniz bir yerde doyuma ulaşır ve o yapılar depremi beklemeden çöker gider. Ki benzeri bu türden yapılar oldukça fazla. Bundan sonraki süreçte de bu saatli bombaların sonuçların­ı yaşayacağı­z” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye