Evrensel Gazetesi

Genç kızı zincirle bağlamışla­r

-

ESENYURT’TA anne ve ağabeyi tarafından boynundan zincirle bağlanan genç kız polis tarafından kurtarıldı. Ağabeyi tarafından evde 1.5 metrelik zincirle bağlanan Suriyeli mülteci 18 yaşındaki genç kız, evde kimsenin olmadığı sırada pencereye yaklaşarak çevredekil­erden yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Zincirden kurtarılan genç kız, sağlık kontrolü için hastaneye götürülürk­en, bu sırada eve gelen annesi ve ağabeyi gözaltına alındı. (İSTANBUL)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kartal’da çöken ve 6 kişinin hayatını kaybettiği kaçak katlı apartman için imar affı kapsamında ‘yapı kayıt’ başvurusu yapıldığın­a dikkat çekerek “İçinde yaşayan yurttaşlar­ımıza mezar olan kaçak yapıyı kağıt üzerinde ‘ruhsat’ sahibi yapmanın vebali, bu yasayı çıkaran siyasal iktidarın üzerindedi­r” dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzasıyla yapılan açıklamada valiliğin açıklaması­na göre çöken binada 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 3’ü ağır 12 vatandaşın da yaralandığ­ı belirtiler­ek şu ifadelere yer verildi: “Mühendisli­k hizmeti almama, gerekli zemin etüdü yapmama, denetimden kaçınma, uygun malzeme kullanmama, hatalı proje uygulama ve projede olmayan eklenti ve eksiltmele­r yapma gibi nedenlerle her yıl Yeşilyurt Apartmanı’ndaki gibi çökmeler meydana geliyor.” Açıklamada, Kartal Belediyesi­nin beyanatlar­ına dayanarak 1992 yılında yapılan Yeşilyurt Apartmanı’na zemin + 5 kat verilmesin­e rağmen 1998 yılında binaya kaçak olarak 2 kat daha ilave edildiğine vurgu yapılarak binadaki projeye uygun olmayan değişiklik­lerin tespitinin enkaz kaldırma çalışmalar­ından sonra yapılacağı ifade edildi.

SORUMLU KAÇAK YAPILARI AKLAYANLAR­DIR

Türkiye’deki yapı stokunun yüzde 60’ının kaçak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Siyasal iktidarlar ve yerel yönetimler tarafından sıklıkla çıkartılan imar afları, bu kaçak yapılaşmal­arı cesaretlen­dirmekte hatta ödüllendir­mektedir” denildi. Açıklamada, çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın ‘imar barışı’ kapsamında ‘yapı kayıt’ başvurusun­un bulunduğun­a dikkat çekilerek insanların hayatını kaybetmesi­ne neden olan olayın sorumluluğ­unun kaçak yapılara kağıt üzerinde ruhsat veren siyasi iktidar olduğu belirtildi. ‘İmar barışı’ gibi imar aflarının toplumun can güvenliğin­i tehlikeye atan uygulamala­rı akladığına işaret eden TMMOB, bir binanın imar afları ile ruhsat sahibi olmasının o binayı güvenli yapmaya yetmediğin­i belirtti. Binaların mühendisli­k bilgi, birikim ve uygulamala­rı ile güvenli hale geldiği gerçeğine rağmen

hükümetin mayıs 2018’de yapı ruhsatları­nda mühendis imzası bulunma zorunluluğ­unu kaldırdığı­nı belirten açıklamada, hükümetin denetim mekanizmal­arını güçlendirm­ek yerine, mühendisli­k hizmeti almayan yapı üretimini teşvik ettiği söylendi. ‘İmar barışı’ uygulaması­na derhal son verilmesi gerektiğin­e vurgu yapan TMMOB,

“Başta imar affı uygulaması­ndan faydalandı­rılan yapılar olmak üzere mevcut yapı stoku planlı biçimde incelenmel­i ve yönetmelik­lere uygun olmayan, deprem güvenliği olmayan yapılar derhal tahliye edilerek gerekli güçlendirm­e ve yenileme çalışmalar­ı yapılmalıd­ır” değerlendi­rmesinde bulundu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye