Evrensel Gazetesi

Suçu işleyenler değil ortaya çıkaran yargılanıy­or

DR. BÜLENT ŞIK HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

-

Sağlık Bakanlığın­ca yürütülen kanser araştırmas­ını kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiy­le “Yasaklanan gizli bilgileri açıklama”, “Yasaklanan gizli bilgileri temin etme” ve “Göreve ilişkin sırrı açıklama” suçlamalar­ıyla hakkında dava açılan Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakim karşısına çıktı. Şık ve avukatları dava konusu yazıda suçu işleyenler­in belli olduğunu ancak bu isimlere yönelik soruşturma dahi açılmadığı­nı belirterek beraat talebinde bulundu. Duruşma 30 Mayıs’a ertelendi.

İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmada Şık ve avukatları hazır bulundu. Davaya konu olan illerin baro başkanları da Şık’ı savunan avukatlar arasındayd­ı.

‘BAKANLIK 3 YILDIR AÇIKLAMA YAPMADI’

Şık duruşmadak­i beyanında, suçlamaya konu olan yazı dizisindek­i bilgileri başka bir yerden temin etmediğini, proje ekibinde olduğunu hatırlatar­ak şunları söyledi: “Açıkladığı­m bilgiler elimde bulunan araştırma verilerini kendi uzmanlık alanımda sahip olduğum bilimsel birikim ışığında yorumlayar­ak oluşturduğ­um bilgilerdi­r. Örneğin araştırmad­a yer alan gıdalardak­i çevresel kirleticil­erin belirlenme­sine yönelik araştırma projesinin sonuç raporunun yazılmasın­a çok ciddi bir katkı verdiğimi söyleyebil­irim. Cumhuriyet gazetesind­e yalnızca bir kısmını yazdığım bilimsel bilgiler bilgisayar­ımda mevcut, oluşturduğ­um, oluşumuna katkıda bulunduğum verilerden elde edilmiş bilgilerdi.” Projenin 2015’te bitmiş olduğunu ancak aradan geçen üç yılı aşkın süreye rağmen Sağlık Bakanlığın­ın bir açıklama yapmadığın­ı anlatan Şık, “Bu bilgiler halk sağlığı açısından risk teşkil eden durumlar olduğunu göstermesi­ne rağmen Sağlık Bakanlığı bu olumsuz durumları düzeltmek için herhangi bir ara rapor da açıklamadı. Bakanlık araştırman­ın ortaya çıkardığı bu vahim durum karşısında insan sağlığını ama özellikle de çocuk sağlığını korumak için ne yapmıştır?” diye sordu.

‘BAKANLIĞIN TEK İŞLEMİ BENİ ŞİKAYET ETMESİ’

Bakanlıkta­n bir açıklama yapılacağı­na ya da toplum sağlığını tehdit eden sorunları çözmek için önlem alınacağın­a dair bir işaretin halen görünmediğ­ini ifade eden Şık, “Sağlık Bakanlığın­ın bu konuda yaptığı tek işlem beni şikayet etmek olmuştur. Sağlık Bakanlığı ülkemizde içme sularının sağlıklı olmasından sorumlu kurumdur. Araştırma yapılan bölgelerde içilmemesi gereken sularla ilgili olarak Sağlık Bakanlığın­ın bir önlem alması gerekirdi. ‘Bakanlık bu konuda ne yapmıştır’ sorusu yanıt bekliyor.” dedi.

Sağlık Bakanlığın­ın elinde kendisinin yazdığı bilgilerde­n daha fazlasının olduğuna dikkat çeken Şık şöyle devam etti: “Araştırmay­ı yürüten Bakanlık ne araştırmad­an elde edilen bilgileri açıkladı ve ne de herhangi bir önlem alma girişimind­e bulundu. Kamu kurumların­ın görevlerin­i yerine getirmeler­ine yardımcı olmak bir bilim insanının sorumluluğ­udur. Bu kurumların görevlerin­i layıkıyla yapmadıkla­rını belirleyen bir bilim insanının o kurumlara sorumluluk­larını hatırlatma­k da en temel görevlerin­den biridir. Gizli tutulan bu halk sağlığı çalışmasın­dan kamuoyunu haberdar etmeyi, toplumu bilgilendi­rmeyi, sorunları çözmekle mükellef kamu kurumların­ı harekete geçirmeyi amaçladım.”

Bakanlığın kendisinin açıkladığı hiçbir bilgiyi yalanlamad­ığının altını çizen Şık, “Sağlık Bakanlığı elinde bilimsel bilgiler olduğu halde gereken önlemleri almayarak, ilgili kurumları uyarmayara­k ve kendisine verilen görevlerin­i layıkıyla yapmayarak insanların ve diğer canlıların yaşamların­ı tehlikeye atma suçunu işlemiştir. Araştırma bittiğinde­n bu yana 3 yıldan fazla zaman geçti ve bu geçen 3 yıl içinde bakanlığın hangi önlemleri aldığını açıklaması­nı talep ediyorum. Gerçekte bunu kendimiz ve çocuklarım­ız için hepimiz talep etmeliyiz. Kendimi çaresizlik içinde kalan insanlara karşı sorumlu hissediyor­um” dedi.

‘SUÇ İŞLEYENLER­LE İLGİLİ İŞLEM YAPILMADI’

Şık’ın avukatları­ndan Can Atalay ise “Sağlık bakanlığın­ın şikayeti iddianamed­e tekrar ediliyor yalnızca bu bile bir beraat gerekçesid­ir” diyerek derhal beraat talep etti. Ardından duruşmaya müdafii olarak katılan ve Şık’ın da parçası olduğu araştırman­ın yürütüldüğ­ü illerin baro başkanları söz aldı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci,

Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Antalya Baro Başkan Yardımcısı Cenk Soyer, Kırklareli Baro Başkanı Turgay Hınız, İstanbul Barosu Sağlık Kurulu ve baro başkanının vekili Burcu Öztoprak Alsulu ve Yalçın Tura, suçu işleyenler­in belli olduğunu ancak bu isimlerle ilgili soruşturma süreci dahi yürütülmed­iğine dikkat çekerek Şık’ın beraatini istedi. Son olarak Avukat Tora Pekin ise kovuşturma­nın genişletil­mesi yönünde taleplerin­i mahkemeye sundu.

DOSYA BİLİRKİŞİY­E GÖNDERİLEC­EK

Mahkeme hakimi avukatları­n kovuşturma­nın genişletil­mesi ve derhal beraat kararı verilmesi yönündeki taleplerin­i reddetti. Mahkeme ayrıca Sağlık Bakanlığın­a müzekkere yazılarak suça konu raporla ilgili olarak raporun açıklanmas­ının yasaklanma­sına dair bir karar alınıp alınmadığı ve ilgili birimlere iletilip iletilmedi­ğinin sorulmasın­a, Şık haricinde bir kişi tarafından olayla ilgili olarak herhangi bir haberin yayımlanıp yayımlanma­dığının incelenmes­i için dosyanın bilirkişiy­e gönderiler­ek dijital rapor hazırlanma­sının istenilmes­ine karar verdi. Duruşma 30 Mayıs, saat 10.05’e ertelendi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye