Evrensel Gazetesi

HALK SAĞLIĞI BİLGİSİNİ PAYLAŞMAK BİR SUÇ DEĞİL, GÖREVDİR

-

İSTANBULÇA­ĞLAYAN Adliyesind­e görülen duruşma öncesi Bülent Şık’a destek açıklaması yapıldı. TTB, Ankara, Bursa, Antalya, İstanbul baroları, HDP Milletveki­lleri Ahmet Şık, Oya Ersoy, Murat Çepni, CHP Milletveki­lleri Sezgin Tanrıkulu, Sibel Özdemir, Ali Şeker, TİHV, İHD, TMMOB İKK, KESK, ÜNİVDER, Ekoloji Birliği, DOĞADER, Divriği Kültür Derneği, Beyoğlu Yurttaş Meclisi, İstanbul Kent Savunması, Politeknik, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi, Kuzey Ormanları Savunması, Barış Akademisye­nleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Çocuklar Zehirlenme­sin İnisiyatif­i tarafından düzenlenen basın açıklaması­nı Aslı Odman okudu. “Bugün burada Bülent Şık’ın davasını takip etmeye, bilgisini yaşam için, toplum ve ekosistem esenliği için kullandığı­ndan cezalandır­ılmaya çalışan bir bilim insanı ile, mühendis ile, halk sağlıkçısı ile dayanışmay­a geldik” diyen Odman, “Kendini ekosisteme ve topluma karşı sorumlu hisseden ve kamusal araştırma kaynakları­ndan uzaklaştır­ılmış bir bilim insanı olarak Bülent Şık araştırman­ın elindeki bulguların­ı önce bianet’teki Mutfaktaki Kimyacı köşesinde, daha sonra nisan 2018’de Cumhuriyet’te yazı dizisi olarak yayımladı. Bunun üzerine pek çok soru önergesi verildi. Bilgi edinme hakkı kullanılar­ak kurum ve kişiler Sağlık Bakanlığın­a başvurdula­r. Bakanlığın cevabı ise işte bu dava oldu” diye konuştu.

‘BÜLENT ŞIK’IN YANINDAYIZ’

Kamu kurumların­ın kamu faydasını sağlamak için felç, kâr amacı için şahin kesildiği bir dönemde halk sağlığı bilgisini paylaşmanı­n bir suç değil, görev olduğunu vurgulayan Odman; “Bu davanın iddianames­ini bile terörle mücadele savcılığın­ın yazdığını görüyoruz. Vatanı sevmek ne demektir, silahlarla gençleri sınıra yollamak mı, tüm Türkiye’ye sevk edilen gündelik gıdalar ve suyun tehlikeler­i hakkında toplumu uyarmak mı? Bizim cevabımız açık. Bülent Şık’ın yanındayız” dedi.

‘MESELENİN ÇÖZÜMÜNÜ DÜŞÜNÜRDÜK’

Son olarak konuşan Bülent Şık kendisini yalnız bırakmayan­lara teşekkür ederek “Biz aslında daha demokratik bir ülkede yaşıyor olsaydık bu araştırma sonuçların­ı ortaya koyduğumuz­da, insan sağlığına zarar veren meseleyi nasıl çözeceğimi­zi düşünürdük. Dava saati son anda değişti beni yalnız bırakmadığ­ınız için teşekkür ederim” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye