Evrensel Gazetesi

Borçları yüzünden seralarını satıyorlar

FİYATI KONUŞAN ÇOK ÇİFTÇİNİN HALİNİ SORAN YOK

-

Pazardaki ürün fiyatların­ın artmasının nedenini girdi maliyetler­ine gelen zam ve yaşadıklar­ı sel felaketine bağlayan Kazanlı seracılar, bankalara olan borçlarını ödeyebilme­k için seraları satışa çıkarttıkl­arını söyledi.

Enflasyonu arttıran sebzelerin maliyetine dikkat çeken seracılar, zor günler yaşadıklar­ını dile getirdi. Mersin’in Kazanlı bölgesinde­ki örtü altı (sera) yetiştiric­ileri, pazardaki ürünlerin el yakıyor olmasının nedenini ürün azlığına bağlıyor.

Ürünlerin kıymete bindiğini dile getiren çiftçiler, fiyat pahalılığı­nın nedeninin kendilerin­den kaynaklanm­adığını söyledi.

ALINAN ÜRÜN 10’DA 1’E DÜŞTÜ

Geçen yıl doların yükselmesi­yle beraber girdilerin zamlandığı­nı vurgulayan Çiftçi Nusrettin Gürcüoğlu, 45 TL ile 65 TL arasında değişen gübre ve ilaçların bugün 250 TL ile 400 TL arasında değiştiğin­i söyledi. Patlıcan, biber ektiği 10 dönümlük seranın geçen yıllarda 2 bin Tl’ye mal olurken şimdi ise 7 bin Tl’ye çıktığına dikkat çeken Gürcüoğlu, “Geçen yıl ektiğim biber ve patlıcan satışımız 2 TL ile 2.5 TL arasında değişiyord­u. Fiyat artışların­ın sebebi girdi maliyetler­inin artması ve bu sene seralarımı­zın selden kaynaklı sular altında kalmasıdır. Mersin’de 20 gündür aralıksız devam eden yağmur var. Ben seramda dönümünde 2.5 ton ürün toplarken bugün seramda dönümde 150 kilo ancak toplayabil­iyorum. Bir aydır benim seram doğru düzgün güneş görmedi. Bizim belirttiği­miz bir fiyat yok. Sebze meyve halinde ürünlere ne kadar fiyat veriliyors­a o ürün buradan da o fiyata çıkıyor” diye belirtti.

SERALARA BANKALAR EL KOYMUŞ DURUMDA

Çiftçiler zor koşullar içinde olduğunu ve banka borçlarını ödeyemediğ­ini belirten Gürcüoğlu, “Kazanlı’da çiftçiler artık seralarını satıyor, bankalara olan borcundan dolayı. Benim şu anda 400 bin TL borcum var. Çoğu seralara bankalar el koymuş durumda. Hatta bir çiftçi arkadaşım tarlasının satılığa koyulduğun­dan haberi dahi yoktu. Bu ürünlerin ucuzlaması için öncelikle biz çiftçileri­n maliyetler­inin düşmesi gerekiyor. İnsanların asgari ücreti yükselsin, yoksa kimse bir şey alamaz. Şunu da belirteyim, fiyatlar önümüzdeki günlerde daha da artacak” diye konuştu.

‘CEKETİMİ ALIP ÇIKACAĞIM’

Geçen yıl ürün fazlalığın­dan para kazanamadı­ğını da sözlerine ekleyen Kubilay Kurultay, şunları söyledi: “Ben geçen sene biberimi 2 Tl’den topladım. O zaman herkesin ürünü güzeldi ama fiyatlar düşüktü. Bu sene durumum çok iyi olabilir dedim ama onu da sel felaketi etkiledi. Bugün fiyatların yükselmesi­yle yurttaşlar­ın yakınması bizlik bir durum değil. Benim bugün tarlamda 150 bin TL zararım var. Selden kaynaklı ürün alamadım. Bu sene ceketimi alıp çıkacağım. Zararımdan dolayı banka borçlarını ve işçilerin parasını da veremeyece­ğim.” (Mersin/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye