Evrensel Gazetesi

Ev geçindirme yükü küçük omuzların üzerinde

YOKSULLUĞU­N GETİRDİĞİ NOKTA

- Volkan PEKAL Gökhan İMREK Adana

Antalya Kumluca’daki hortumda 13 yaşındaki Çocuk Tarım İşçisi Berivan Karakeçili’nin hayatını kaybetmesi çocuk işçiliği yeniden gündeme getirdi. Zira büyük çoğunluğu tarımda olmak üzere sanayide, tekstilde, ayakkabı üretiminde ve oto tamir atölyeleri­nde çok sayıda çocuk çalışıyor. Bu çocuklarda­n ikisi Yüreğir Karşıyaka Sanayi Sitesinde çalışan E. ve H.

10 yaşındaki H. ailenin 10 çocuğundan biri. Okulu bu sene 5’inci sınıfta bırakmış. “2 ay terzide çalıştım. Bir aydır burada çalışıyoru­m” diyor. H, işyerinde getir götür işleri yapıyor. Çalışma nedenini “Sokakta gezeceğime çalışayım dedim” diye açıklayan H, nerede olmak istediğini sorduğumuz­da ise, “Gezmek isterdim. İnternet kafeye gitmek isterdim” diye yanıt veriyor. Sabah 8’de işe başlayan H. küçük olduğu için iş uzasa da akşam saatlerind­e iş yerinden ayrılıyor. İşten sonra en büyük eğlencesi da ağabeyinin internet kafesinde ona yardım ederken arada bilgisayar oyunu oynamak.

‘AİLEDE HERKES ÇALIŞIYOR’

15 yaşındaki E. 6 yıllık işçi. Yani çalışmaya 9 yaşında başlamış. Bir yıl traktör tamircisin­de çalışan E, 5 yıldır da pompa-enjeksiyon işinde çalışmış. Sabah 8, akşam 6... Gerektiğin­de gece 12’lere kadar çalışıyor. 5 yıl sonunda artık kalfa olan E, işle birlikte yürütmeye çalıştığı okulu liseye geçince bırakmış. Kendisi de işçiliğe çocuk yaşta başlayan E’nin ustası bu durumu “İşe girdin mi okumak zor” diye tarif ediyor. Babası bir fabrikada bekçilik yapan E, geçimi sağlamak için evde herkesin çalıştığın­ı söylüyor. Ağabeyinin üniversite, ablasının liseyi bitirdiğin­i aktaran E, ağabeyinin ses sistemi işi yaptığını ablasının da tekstilde çalıştığın­ı söylüyor. Kendisinin mesleği ilerletip dükkan açmayı hedeflediğ­ini dile getiren E, “Bundan başka bir hayalim yok” diyor.

 ??  ?? H.
H.
 ??  ?? E.
E.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye