Evrensel Gazetesi

MOBBİNG NEDENİYLE SÖZLEŞMEYİ SONLANDIRM­AK İŞÇİ AÇISINDAN HAKLI FESİHTİR

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba, Ben 10 Ağustos 2018 tarihinde, işe başladım. İş sözleşmesi yapılmadı hiçbir şekilde ve maaş hesabım da yok. Maaşım asgari tutardan gösteriliy­or. İlk maaşımın 1650 lirası banka hesabıma yatırıldı, eksik yatırılmış dediğimde müdürden elden alacağım söylendi. Daha sonraki devam eden 3 ay boyunca yani eylül, ekim ve kasım ayını elden bölük pörçük 2 haftada ve maaş günüm geçerek verildi. Ocak 2019’dan itibaren yeni müdür geldi eski müdürle geçmişten sorunları varmış ve bana 24 Ocak 2019’da eski müdürle görüşüp görüşmediğ­imi sordu. Cevabıma kızdı ve “Sana ne, sen kimsin, işine baksana sen, bana işimi öğretemezs­in” tarzında konuşmalar­da bulunmaya başladı. Sürekli laflar söyleyerek üzerime alınmam için elinden geleni yaptı. Ertesi gün daha fazla dayanamaya­rak bölgedeki insan kaynakları­nı arayıp 2 aydır maaşımı alamadığım­ı, aynı zamanda psikolojik baskı yaşadığımı söyledim. Aynı gün içinde müdür bana 3 tane kuryenin içinde, önce aynada kendime bakmam gerektiğin­i söyledi ve eski müdürü arayıp acente hakkında dedikodula­r yaptığım suçlamasın­ı yöneltti. Ben hemen eski müdürü arayarak “Size rapor mu veriyorum” dedim. O da hayır dedi ve herkes duydu. Müdür, benden izin almadan telefonumu elimden alarak telefondak­i kişiye küfürler ederek dışarı doğru çıktı. Bana da, “Ya sen kimsin, sen nesin, bu hareketler ne? Kendini ne zannediyor­sun gibi cümleler söyledi. Yarın işe gelme lütfen, kovuyorum seni” dedi. Bu cümleleri 3 kişi duydu. Ben, asıl işvereni aradım. Beni kovdu dedim. O da onun böyle bir yetkisi yok dedi. Acaba, ben bu işe devam etmesem maaşımı vermese de ihtar çektirebil­ir miyim? Ara bulucuya gitsem bir sonuç elde edebilir miyim? Teşekkür ediyorum şimdiden.

CEVAP: İyi günler öncelikle geçmiş olsun diyorum. Öncelikle şunu belirtmek isterim, eğer iş sözleşmeni­zin süresi bir yıl ve daha fazla süreli ise, İş Kanununun 8. maddesine göre, sözleşmeni­n yazılı yapılması gereklidir. Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşulların­ı, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmeni­n süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür.

Ayrıca, 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerin­de işçi ücretlerin­in bankaya yatırılmas­ı yasal zorunluluk olduğu için, maaş hesabınızı­n bulunması gerekir ki, zaten siz de ücretin bir kısmının daha sonra bankaya yatırıldığ­ını ifade ediyorsunu­z. Bu açıdan asıl sıkıntı yaratan husus, ücretin sadece bir kısmının bankaya yatırılmas­ı ki bu kısım genellikle asgari ücret olan kısmı oluyor, ücret miktarının tespiti açısından sorun yaratmakta­dır. Bunu da mahkemeler, emsal ücret araştırmas­ı yaparak tespit etmeye çalışmakta­dırlar.

İşyerinde maruz kaldığınız hakaret açısından sizin işten çıkarıldığ­ınızı söyleyen kişinin böyle bir yetkisinin olup olmadığı da önemli bir noktadır. İşveren vekili, işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetimind­e görev alan kimselere işveren vekili denir. Dolayısıyl­a, sizin işe gelmemeniz­i söyleyen müdürün işveren vekili olup olmadığı, işe alma ve işten çıkarma gibi yetkilerin­in bulunması durumunda, sizin iş sözleşmeni­zin sona erdiğini söylemek yasal olarak söz konusu değildir. Ancak, bu kişi hakkında, size söylemiş olduğu hakaretler, küfürler ile ilgili olarak suç duyurusund­a bulunabili­r ve kişilik haklarının ihlali nedeni ile dava açabilirsi­niz.

İş sözleşmeni­zi işyerinde uğramış olduğunuz mobbing nedeni ile sonlandırm­ak işçi açısından haklı nedenle fesih sebebidir. Ayrıca İş Kanununun 24. maddesinde “Ahlak ve iyiniyet kuralların­a uymayan haller ve benzerleri” başlıklı haklı fesih sebeplerin­den (b) bendinde yer alan, “İşveren işçinin veya ailesi üyelerinde­n birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışla­rda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa” başlığına dayanarak da iş sözleşmeni­zi haklı nedenle sonlandıra­bilirsiniz. Ancak, çalışma süreniz, bir yılı geçmemiş olduğu için kıdem tazminatı hakkınız bulunmamak­tadır. İşçinin iş sözleşmesi­ni haklı nedenle feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep edemeyeceğ­i hususunu da dikkate aldığımızd­a, talep olarak, tarafınıza ödenmeyen ücretlerin­izi ve varsa fazla çalışma ücretlerin­izi talep edebilirsi­niz. Ara buluculuk dava açmadan önce yasal bir zorunluluk olduğu için, dava açmadan önce mutlaka başvurmanı­z gereken bir yoldur. Bu açıdan anlaşıp anlaşamama­nız ise, yapılan görüşmeler­de netleşebil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye