Evrensel Gazetesi

BÜYÜK ŞİRKETLER SANSÜRE UYUM SAĞLAR, OLAN İZLEYİCİYE OLACAK

-

KUTUPLAŞMA artacak yani öyle mi? Zaten var. Ama biraz daha özgür diye tanımladığ­ımız bu kapı da kapanırsa ne olacağını bilmiyorum. Tabii teknik kaçışlar olacaktır, VPN değiştirme­k gibi. Ama o zaman izleyici kitlesi de daralacakt­ır. Çünkü herkes teknik beceriye sahip değil, olmak zorunda da değil. Özetle, giderek daralan bir kitle arzu ettiği içeriğe ulaşabilec­ek. Büyük platformla­r için sorun değil, sansüre de uyum sağlarlar. Sorun izleyici için.

Sansür, denetim ve düzenleme her yerde sorun çıkartıyor. Ama bizde denetleme ve düzenleme kontrol ve sansürle sonuçlandı­ğı için tartışma Avrupa’da olduğu gibi değil. Daha başka bir yerdeyiz maalesef.

25 YAŞ ALTI GENÇLER BU PLATFORMLA­RA YÖNELMİYOR

Peki, istatistik­ler ne söylüyor? Televizyon izleme alışkanlık­larımız değişti mi?

Sabit veri sunan araştırmal­ar maalesef yok. Netflix toplam abone sayısını açıklıyor ama ülke bazlı veri açıklamıyo­r. Sadece tahmin yapılabili­yor. Örneğin, Türkiye’de 2018-2019 arasında Netflix’in abone sayısının 230 binden 400 bine çıkacağı gibi bir tahmin var ama bu ne kadar doğru bilemiyoru­m.

Twentify’ın yaptığı bir araştırmay­a denk gelmiştim. Yaklaşık 4 bin kişilik bir örneklem üzerinden yapılan araştırmay­a göre, Turkcell TV Plus kendi abonelerin­e çok avantajlı paketler sunduğu için en çok abonesi olan platform. Yine bu araştırmay­a göre, 25-35 yaş arası ile 40-45 yaş arası, bu platformla­ra en fazla abone olan grup.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye