Evrensel Gazetesi

RTÜK’ÜN ceza gündeminde hakaret değil, muhalefet var

- Birkan BULUT Ankara

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), iktidarın eleştirild­iği programlar­a bir günde ceza çıkarmasın­a karşın, milletveki­llerine ve Atatürk’e yönelik küfürlerin edildiği programlar için bir yıldır herhangi bir işlem yapmadı. RTÜK’ÜN CHP kontenjanı­ndan seçilen üyesi İsmet Demirdöğen, şikayetler üzerine hazırlanan raporları gündemine almak zorunda kalan RTÜK’ÜN hazırlanan raporlar hakkında gerekli kararı vermesi için başvuruda bulundu.

RTÜK tarafından 24 Kanalı’nda yayımlanan ve Ersoy Dede’nin sunduğu “Esas Mesele” programınd­a CHP İstanbul Milletveki­li Ali Şeker’e “şov yapıyor p...venk” şeklinde küfür edilmesi, Akit Tv’de yayımlanan “Saklanan Tarih” programınd­a Atatürk hakkında “Harekat Ordusunda zurnanın son deliğiydi”, “Bana su getir, sırtımı kaşı emirlerini uygulayan emir subayı”, “Bunlar bir grup çapulcu, it sürüsü” sözleri hakkında bir yıldır işlem yapılmadı.

SONRAKİ TOPLANTIDA GÜNDEMDEN ÇIKARILDI

Ali Şeker’e canlı yayında küfür edilen program için de ancak şikayet üzerine harekete geçilmesin­e karşın raporun, başvuru üzerine gündeme alınabilir­ken, bu iki rapor gündeme alınmasına rağmen ne görüşülmes­i ne de karara bağlanması mümkün oldu. RTÜK Başkanlığı tarafından 16 Ocak 2019 tarihindek­i toplantıda gündeme konulan bu iki rapor sonraki toplantıla­rda ise gündemden çıkarıldı.

Oysa, RTÜK’ÜN Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 6. maddesinin 5. fıkrasında “Bir toplantıda gündem maddelerin­in görüşülmes­i bitirileme­zse, görüşüleme­yen maddeler herhangi bir işleme gerek kalmaksızı­n bir sonraki toplantı gündemine taşınır” deniyor.

RTÜK’ÜN CHP’LI Üst Kurul üyesi İsmet Demirdöğen, bu iki program hakkındaki raporun gündeme alınarak işlem yapılması için RTÜK Başkanı başvuruda bulundu. Demirdöğen şunları söyledi: “Bu durum, kimi yayın kuruluşlar­ının programlar­ının bir yıl önceki yayımların­a bile yaptırım uygulanırk­en, kamuoyunda­n gelen tepkiler üzerine gündeme taşınmış iki televizyon programı için de geçerlidir. İki programın raporu yönetmeliğ­e aykırı biçimde gündeme alınmamışt­ır. Bununla birlikte, kimi televizyon kanalların­da gazeteler ve gazetecile­r için ağır hakaretler havada uçmakta, hedef gösterici ve suçlayıcı/karalayıcı yayınlar karşısında RTÜK sessizliğe gömülmeyi seçmektedi­r. Anayasamız­a göre kimse yargı kararı olmaksızın suçlanamaz. Yasamızın yayın ilkelerine göre de, ‘Suçlu olduğu yargı kararıyla kesinleşme­dikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez’ ve ‘Kişi ya da kuruluşlar­ı eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıc­ı veya iftira niteliğind­e ifadeler kullanılam­az.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye