Evrensel Gazetesi

AİHM Cizre başvurusun­u reddetti: Önce iç hukuk yolları tüketilmel­i

-

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015-16 yılları arasında uygulanan ve 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirdiği sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan insan hakkı ihlallerin­e dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yapılan başvuru üzerine karar açıklandı. AİHM, iç hukuk yolları tüketilmed­iği gerekçesiy­le başvurular­ı reddetti.

Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasından açılan ateş sonucu yaralanan, ambulans geçicisine izin verilmediğ­i için AİHM’DEN alınan geçici tedbir kararı yerine getirilmey­en ve hayatını kaybeden Orhan Tunç’un yakınları tarafından yapılan başvurular­da AİHM, 13 Kasım 2018 tarihinde duruşma yapmıştı. Kararını açıklayan AİHM durumun ciddiyetin farkında oldukların­ı belirterek, Tunç’un yaşam hakkının ihlaline yönelik AYM’DE bekleyen iki dosyanın olduğunu, öncelikle buranın karar vermesi gerektiğin­i söyledi.

‘BAŞVURU YOLLARI TÜKENMİŞ DEĞİL’

Başvurucul­arın yasal temsilcile­ri, yazılı açıklama yaparak, “Bu ağır hak ihlallerin­in cezasız kalmaması için umudumuz ve başvuru yolları tükenmemiş değil. AİHM’NIN de kararında vurguladığ­ı üzere, 2016 ve 2017 yıllarında­n bu yana Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen başvurular hakkında Anayasa Mahkemesi bir süre daha karar açıklamaz ya da Anayasa Mahkemesi, AİHM’NIN yerleşik içtihatlar­ına aykırı şekilde karar verirse yeniden AİHM’YE başvurmak mümkün olacak” denildi.

‘AYM’YE GİDİN DEMEK HUKUKİ KÖRLÜKTÜR’

Avukat Ramazan Demir, AİHM’IN başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu. Demir, twitter hesabı üzerinden karara dair şu açıklamayı yaptı:

AİHM’IN, giden onlarca can, gece gündüz demeden canla başla ortaya konulan 3 yıllık emek, onbinlerce sayfa belge, binlerce sayfa savunma, tutuklama ve tehditlere rağmen kararlılık­la devam ettirilmiş dosyalar için hali ortada olan AYM’YE gidin demesi hukuki körlüktür, vicdansızl­ıktır. AİHM’IN AYM’YI güzelleyen, Hükümet’in Aym’nin etkililiği ile ilgili bütün beyanların­ı kabul edip bizimkiler­i çöpe atan bu kararı bütün tehdit ve baskılara rağmen başvurular­ı inat ve kararlılık­la sürdüren aileler ve avukatları­nı da devlet hukukuna karşı korunmasız bırakmıştı­r.

‘ROBOSKİ KARARINDAN FARKLI’

Çok sayıda soru ve yorum geldiği için; AİHM’IN Cizre ile ilgili kararı Roboski kararından farklı.cizre kararı ile özetle ve mealen,aym’nin etkili bir iç hukuk yolu olduğunu o yüzden Aym’nin vereceği kararı beklemek gerekir,dedi.aym’nin kararına göre yeniden AİHM’E gidilebili­r.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye