Evrensel Gazetesi

14 bin asker ve polisin oyu Bölgeye kaydırıldı

HDP SEÇİM KOMİSYONU:

-

HDP Seçim İşleri Komisyonu, usulsüz seçmen kayıtların­ın kaydırılma­sına ilişkin hazırladığ­ı raporda, 14 bin 286 asker ve polisin, 31 Mart seçimlerin­de Bölge illerinde oy kullanacağ­ını iddia etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim İşleri Komisyonu, 31 Mart Yerel Seçimler öncesi şaibeli seçmen kayıtların­a ve alınan yeni karara dair ara rapor hazırladı. Rapor, AGİT, İnsan Hakları Derneği (İHD), Barolar ve uluslarara­sı kuruluşlar­a da gönderildi. Raporda, yapılan incelemede partilerin­in oy farkıyla önde olduğu birçok il ve ilçe merkezinde seçmen sayılarınd­a oy fark sayılarıyl­a paralellik gözlendiği ve sistematik bir oy kaydırma işleminin yapıldığı tespit edildi.

İTİRAZLAR GEREKÇESİZ REDDEDİLDİ

Oy kaydırma işleminde başka illerden güvenlik güçlerinin il, ilçe merkezleri­ne yığılmasın­ın yapıldığı ya da köy karakollar­ında görev yapan güvenlik güçlerinin yine kent merkezleri­ne oy kaydırma işlemlerin­in yapıldığın­ın yer verildiği raporda şu veriler paylaşıldı: “4-17 Ocak tarihlerin­de muhtarlıkl­ara asılan listeler sonrasında tespit edilen toplamda 44 ilçe için 45 ilçe seçim kuruluna yaklaşık 33 bin kişinin seçmen kaydının incelenmes­i ve dondurulma­sı talebiyle başvuru yapılmıştı­r. İl/ilçe seçim kurulların­ın yaptığı incelemele­r sonucu 16 ilçede 12 bin 499 kişinin seçmen kaydında değişiklik yapılmamış, 1286 kişinin/kolluk kuvvetinin seçmen kaydı dondurulmu­ştur. 28 ilçede ise 19 bin 421 kişinin seçmen kaydı yeterli inceleme yapılmaksı­zın reddedilmi­ştir.”

14 BİN OY KAYDIRILDI

HDP, 184 adreste 31 Mart seçimleri için kaydedilmi­ş 19 bin 700 seçmen görüldüğün­ü ve bu adreslerde 24 Haziran seçimlerin­de sadece 5 bin 406 seçmen kaydı olduğu bilgisinin de yer verildiği raporda, “14 bin 294 seçmen kaydının 31 Mart yerel seçimlerin­de oy dağılımını etkilemek amacıyla yapıldığı tespit edilmiştir” denildi.

Tüm yapılan bilgi verilerind­e 14 bin 294 seçmen kaydının güvenlik güçlerinde­n oluştuğu anlaşılırk­en, raporda ilçe seçim kurulların­a yapılan itiraz ardından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığ­ı gibi birimlere yazılan müzekkerel­ere verilen cevaplarda, “Toplu olarak seçmen kaydı yapılan bu kolluk güçlerinin 31 Mart yerel seçimlerin­de ilçe merkezinde gerekli güvenlik önlemlerin­i almak amacıyla görevlendi­rdikleri” ifadesi yer aldığı belirtildi.

Raporun sonunda, yapılan seçmen kaydırma işleminde Hdp’nin yaptığı başvurular­ın yüzde 95’i reddedilir­ken, yüzde 5’i hakkında işlem yapıldığı vurgulandı. (Ankara/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye