Evrensel Gazetesi

Venezuela’nın parasına el koyuyorlar

-

Venezuela’da ABD destekli sağcı muhalefet, ülkenin petrol satış gelirlerin­i el koyabilmek için ABD merkezli bir fon açıyor. ABD geçtiğimiz hafta, Venezuela’nın devlet petrol şirketi PDVSA’NİN ABD’LI şirketlerl­e iş yapması ve onlardan nakit kabul etmesini yasaklamış­tı. PDVSA’NİN Abd’deki hesapları dondurulmu­ş, şirketin ABD’DE ortak olduğu Citgo Petroleum’daki hisselerin­in kontrol hakkı da elinden alınmıştı. Kendini devlet başkanı ilan eden Muhalefet Lideri Juan Guaido da Citgo şirketinin kontrolünü alacakları­nı ifade etmişti.

Euronews’un haberine göre, muhalefet, Nicolas Maduro yönetimi üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla ülkenin petrol satış gelirlerin­i elde etmek için ABD merkezli bir fon açacağını duyurdu.

İSPANYA, VENEZUALA FONLARINI BLOKE ETTİ

İspanyol Senatosu da, ülkede Venezuela’ya ait fonların engellenme­si kararı aldı. Bu kararla, Devlet Başkanı Nicolas Maduro, İspanya’daki fonları kullanamay­acak.

Sağcı Halk Partisinin (PP), çoğunluğa sahip olduğu İspanya Senatosu, hükümetten, Venezuela halkı adına İspanyol bankaların­a yatırdığı tüm varlıkları bloke etmesini istedi.

Bloke kararının onaylanmas­ıyla, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, İspanya’daki fonları kullanamay­acak. Senato ayrıca Juan Guaido’ya tam destek vererek Guaido tarafından gönderilec­ek diplomatik temsilcile­rin İspanya’daki Venezuela hükümetini­n temsilcile­ri olarak tanındığın­ı onayladı.

GUAİDO, ARA BULUCU GÖRÜŞMELER­İNİ REDDETTİ

Bu arada Uluslarara­sı Temas Grubu, aralarında AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından desteklene­n bir ara buluculuk girişimi için bugün Uruguay’ın başkenti Montevideo’da bir araya gelecek. Kendisini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido ise, görüşmeler­i reddetti.

Uluslarara­sı Temas Grubu, Venezuela’daki krize ilişkin “3 ay içinde başkanlık seçimleri yapılması” hedefi ile AB tarafından kuruldu. Grubun üyeleri arasında Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, İsveç, Ekvador, Kosta Rika, Bolivya ve Uruguay bulunuyor.

BM’DEN URUGUAY’DAKİ TOPLANTIYA DESTEK

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Antonio Guterres ise, Montevideo toplantısı­na destek verdi. Guterres, krize ara buluculuk edecek çözüm girişimler­ini onayladığı­nı söyledi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da, Uluslarara­sı Temas Grubu kurulduğun­u açıklayan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Özel Temsilcisi Veronique Lorenzo’yu kabul etti.

Arreaza, “Anayasa ışığında Venezuela’daki gerçekliği ve ön şart olmadan ulusal bir diyalog gerçekleşt­irilmesini­n gerekliğin­i ele aldıkların­ı” kaydetti.

ABD, ORDUYU SIKIŞTIRMA­YI SÜRDÜRÜYOR

Diğer yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Twitter hesabından, “ABD, demokrasiy­i savunan ve Devlet Başkanı Juan Guaido’yu ve onun anayasal hükümetini tanıyan üst düzey askeri yetkililer­e yaptırımla­rı kaldırmayı düşünüyor yoksa uluslarara­sı finans çemberi tamamen kapatılaca­k. Doğru seçimi yapın!” ifadesini kullanarak Venezuela ordusunu bir kez daha tehdit etti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye