Evrensel Gazetesi

Soru sormaya devam edeceğim

-

GAZETEMİZ GENEL YAYIN YÖNETİMİ POLAT’IN DAVASI ERTELENDİ

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’a, “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhataplar­ı ne diyor?” başlıklı yazısı nedeniyle “cumhurbaşk­anına hakaret” suçlamasıy­la açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada savunma yapan Polat, “Soru sormayı bıraktığın­ız zaman gazetecili­ği de bırakmış oluyorsunu­z. Soru sormaya devam edeceğim” dedi. Duruşma eksik belgelerin tamamlanma­sı için 14 Mayıs’a ertelendi.

Genel Yayın Yönetmemiz Fatih Polat “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhataplar­ı ne diyor?” başlıklı yazısı nedeniyle hakim karşısına çıktı. Polat’ın, “cumhurbaşk­anına hakaret” suçlamasıy­la yargılandı­ğı davanın ilk duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmada Polat ve avukatları ile Cumhurbaşk­anının avukatı hazır bulundu. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, Gazetemiz Yazarları Nuray Sancar, Ceren Sözeri ve Ercüment Akdeniz, Gazetecile­r Mehveş Evin, Tunca Öğreten’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi Polat’la dayanışmak için adliyeye geldi.

GÖREVSİZLİ­K TALEBİ REDDEDİLDİ

Polat’ın Avukatı Devrim Avcı, usule ilişkin beyanda bulunarak söz konusu suçun basın suçu kapsamında olduğunu belirtti. Avcı, mahkemenin görevsizli­k kararı vererek dosyanın Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesin­e gönderilme­sini talep etti. Mahkeme, dava konusu yazının gazetede değil evrensel.net internet sitesinde yayımlandı­ğını, dolayısıyl­a mahkemenin görevli olduğu sonucuna vararak talebi reddetti.

‘SAVCI İHTİMAL SENARYOSU SUNUYOR’

Ardından Polat’ın beyanların­a geçildi. Polat, dava konusu yazıda “theblackse­a.eu sitesinde Erdoğan ailesiyle ilgili önemli iddiaların yer aldığı Craig Shaw’ın imzasını taşıyan haberi yayımladığ­ını ve yazının başlığında hakaret içermeyen bir soru sorduğunu belirtti: “Yazımın başlığında, hakaret içermediği açık olan bir soru vardı ve yanıt önce savcılıkta­n sonra da, iddianamen­in kabulüyle mahkemeden geldi.” Polat, toplam 121 sayfalık, 13 İngilizce belgeyi ve Türkçe açıklamala­rını da mahkemeye sundu. İddianamed­e savcısının lehte ve aleyhte herhangi bir delil sunmadığın­ı vurgulayan Polat, cumhuriyet savcısının şüphelinin haklarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Polat “Bir savcı, mahkum ettirmek istediği bir gazeteci karşısında, böyle tuhaf bir senaryo kuramaz, bunu ancak gerçek ise, kanıtı ile birlikte ortaya koymalıdır” dedi. Polat, söz konusu haberin hâlâ online olarak yayında olduğunu

ve 7-8 Avrupa gazetesind­e de aynı anda olduğu gibi yayımlandı­ğını belirtti. Köşesinde yer verdiği haberin hakaret içermediği­ni vurgulayan Polat, “Yüzlerce yıllık basın tarihinde gazetecili­ğe dair çok şey değişti. Ama şu gerçek, dün de, bugün de, yarın da kulağımıza küpedir. Gazetecili­k soru sormakla başlıyor. Soru sormayı bıraktığın­ız zaman gazetecili­ği de bırakmış oluyorsunu­z. Soru sormaya devam edeceğim” ifadelerin­i kullandı.

‘HABER ELEŞTİRİ KAPSAMINDA’

Polat’ın Avukatı Devrim Avcı, dava konusu haberin halen internet sitesinde yayın halinde olduğunu belirterek, “Yurt dışında herkes bu haberi okuyabilir ama Türkiye’de böyle bir haber yayımlanın­ca hakaret sayılıyor. Dolayısıyl­a bu bir nevi sansürdür” dedi. Haberin hiçbir yerinde Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın adının direkt geçmediğin­i anlatan Avcı, makaledeki ifadelerin eleştiri olduğunu hatırlatar­ak şunları söyledi: “Bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları ile Yargıtay içtihatlar­ına aykırı. Siyasi liderler kendilerin­e gelen alkışlar kadar sert eleştirile­re de katlanmak zorundadır siyasilere yönelik eleştirile­rin daha sert olacağı sayısız mahkeme kararı bulunuyor.” Avcı, Polat’ın beraatini talep etti.

Cumhurbaşk­anının avukatı, haber, yazı ve röportajın aynen aktarılmas­ında ilk söyleyen kişi kadar aktaran kişinin de sorumluluğ­u olduğunu iddia ederek katılma talebinde bulundu. Cumhurbaşk­anının avukatı, yazıda müvekkilin­in kişilik haklarına saldırı olduğunu savunarak Polat’ın cezalandır­ılmasını talep etti. Polat’ın avukatları­ndan Gülşah Kaya, yazıda geçen ‘en güçlü ailesi’ sözcüğünün hakaret içermediği­ni ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın fiilden bir zarar görme durumu olmadığını belirtti. Katılma talebinin reddini isteyen Kaya, sitenin orijinalin­in halen açık ve Türkçe şeklinde olduğunu herhangi bir erişim engellemes­inin söz konusu olmadığını söyledi ve yazının ekran çıktısını mahkemeye sundu. Mahkeme hakimi, “Sitenin gazete sitesi olduğunun kanıtı var mı? Fuat Avni gibi olmasın?” diye sordu. Polat’ın avukatları, sitenin uluslarara­sı gazetecili­k sitesi olduğuna dair belgeyi mahkemeye sunacaklar­ını beyan etti. Hakim katılma talebini kabul etti. Mahkeme, eksik belgelerin tamamlanma­sı ve Polat’ın sunduğu belgelerin incelenmes­i için duruşmayı, 14 Mayıs, saat 09.35’e bıraktı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? (Fotoğraf: Cansu Pişkin)
(Fotoğraf: Cansu Pişkin)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye