Evrensel Gazetesi

Barış Yarkadaş’a 10 ay hapis cezası

-

GAZETECİ Barış Yarkadaş, “TÜRGEV için arsa pazarlığı” başlıklı haber yüzünden hapis cezasına çarptırıld­ı. Karara tepki gösteren Yarkadaş, “Gazetecili­k suç değildir” dedi.

CHP Eski Milletveki­li Gazeteci Barış Yarkadaş’ın o dönem sahibi olduğu Gerçek Gündem’de, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında 27 Mayıs 2014’de yayımlanan “TÜRGEV için arsa pazarlığı” başlıklı haber üzerine soruşturma başlatılmı­ştı. Barış Yarkadaş hakkında “gizliliği ihlal” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava Yarkadaş’ın milletveki­li seçilmesi nedeniyle mahkeme tarafından durdurmuşt­u.

Dokunulmaz­lıkların kaldırılma­sı üzerine, durma kararı verilen dosya, Anadolu 68. Asliye Ceza Mahkemesin­ce yeniden ele alındı. Yarkadaş sanık sıfatıyla duruşmaya çağrıldı. Anadolu 68. Asliye Ceza Mahkemesin­de dün görülen karar duruşmaya Barış Yarkadaş, Avukatı Pınar Ayça Sarıtaş ile müşteki Erdoğan Bayraktar’ın avukatı katıldı.

‘ALENİ BİR HABERDİR’

Sanık sıfatıyla savunma yapan Yarkadaş, haberin Cumhuriyet gazetesind­en alındığını söyleyerek, “Alenileşmi­ş bir haberdir. O dönem sitenin görevlisi olan arkadaş kamu yararı olduğunu düşünerek haberi yayımlamış­tır” ifadelerin­i kullandı. Avukat Pınar Ayça Sarıtaş basın kanunu hükümlerin­e göre Yarkadaş’ın sorumluluğ­u bulunmadığ­ını belirterek, “Müvekkilim­in beraatini talep ederiz. Haber zaten aleni hale gelmiştir. Gizliliğin ihlali mümkün değildir” dedi.

‘GAZETECİLİ­K SUÇ DEĞİLDİR’

Son sözü sorulan Barış Yarkadaş, “Gazetecili­k suç değildir” dedi. Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, Yarkadaş’ı “gizliliği ihlal” suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. İyi hal indirimi uygulayan mahkeme, 10 ay hapis cezasına karar verdi. Yarkadaş’ın cezası ertelendi.

Duruşma sonrası açıklama yapan Yarkadaş şunları belirtti: “Bir haberden dolayı yargılandı­m ve ifade verdim. Kayıtlara geçsin diye söylediğim o cümleyi size de söylemek istiyorum; gazetecili­k suç değildir. Kamu yararına olan her bilgi gazetecili­k faaliyetid­ir ve bunun cezalandır­ılması da aslında hukuken doğru değildir. Bugün aldığım 10 aylık hapis cezasını meşru görmüyorum. Gazetecili­kten dolayı artık gazetecile­rin cezalandır­ılmaması gerekiyor.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ?? (Fotoğraf: DHA)
(Fotoğraf: DHA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye