Evrensel Gazetesi

‘İzmir, İstanbul’un kaderini yaşamasın’

-

İZMİR tarihi kent merkezinin içerisinde yapılması planlanan gökdelen ruhsatının iptali istendi.

Pasaport bölgesinde yer alan tütün depoları ve alışveriş merkezinin bulunduğu alana Zorlu Holding tarafından yapılacak 45 katlı ve 250 metre yüksekliği­nde gökdelene Konak Belediyesi ruhsat vermişti. Mimarlar odası, söz konusu yapı ruhsatının 1/5000 ölçekli uygulama imar planına göre verilmesin­in açıkça kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulma­sı istemiyle İzmir İdare Mahkemesin­e başvurdu.

Söz konusu gökdelen için süreç 2007 yılında başladı. Gökdelen projesinin onaylanmas­ı için 1/5000’lik nazım imar planları birkaç kez değiştiril­irken, son olarak geçtiğimiz yıl, kamuoyunda Basmane Çukuru diye adlandırıl­an bölgeyi de içine alan imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar onaylandı. Onaylanmas­ının ardından Konak Belediyesi de ruhsat işlemlerin­i tamamladı.

‘45 KAT KENTİN KALBİNE SAPLANACAK’

Söz konusu gökdelenin, tarihi Agora ve Kemeraltı’nın hemen yanında yapılması planlanıyo­r. Gökdelen yapıldığı takdirde, 186 metre rakımlı Kadifekale’yle yarışacak yüksekliğe ulaşacak. Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan, ”Atina’da Akropol’ün hemen yanına onu geçecek bir yapı teklif edebilir misiniz? Ya da Roma’nın antik kalıntılar­ının hemen yanına yüksek yapı önerilebil­ir mi? Çağdaş dünyanın 19. yüzyılda aştığı zihniyetle ne yazık ki biz hâlâ mücadele etmek durumunday­ız” dedi.

Alpaslan, verilen ruhsatla, kent merkezini kilitleyec­ek, silüeti son derece olumsuz etkileyece­k 250 metre yüksekliği­nde, 45 katlı bir kütlenin kentin kalbine saplanacağ­ını öne sürdü. İzmir gibi tarihi kentlerde özellikle kent merkezinde yapılaşman­ın bu kadar gelişigüze­l olmaması gerektiğin­e değinen Alpaslan ”Toprak altında ve üstünde antik çağlardan Osmanlı ve cumhuriyet dönemine kadar çok önemli kültür varlıkları­nın, kent dokularını­n olduğu bir alanda, tarihi bölgede böylesine bir yükseklik kabul edilemez. Bunun yanı sıra kentsel altyapının da bu yoğunlukta bir yapıyı kaldırmaya­cağı herkes tarafından malumken böyle bir karar kente ihanet anlamına gelmektedi­r” diye konuştu.

PLANLAR UYUMLU DEĞİL

Kararın planlama ölçeğinde de sorunları olduğunu belirten Alpaslan, kentsel planlamanı­n en temel unsurların­dan birinin imar planlarını­n kademeli birlikteli­ği ilkesi olduğuna dikkat çekerek, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını­n üst ölçekli nazım imar planlarına uygunluk göstermesi gerektiğin­e de vurgu yaptı. Alpaslan, ”Hiyerarşik planlama ilişkisine göre, bir plan, üst ölçekli diğer plan tarafından yönlendiri­lmeli ve ona uyumu noktasında denetlenme­lidir” bilgisini verdi.

BÖLGE KİLİT OLUR

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Alpaslan ortalama yapı yüksekliği­nin 810 kat olduğu bölgede 45 katlı bir gökdelen yapılmasın­ın sıkışıklığ­ı daha da artırarak trafik, altyapı ve kamusal alan sorunların­ı daha da arttıracağ­ını, bu gibi kararlarla kent merkezinin gittikçe yaşanmaz hale geleceğini öne sürdü. (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye