Evrensel Gazetesi

Termik santral projesi iptal edildi

-

ÇERKEZKÖY’DE özellikle kadınların başı çektiği mücadele sonucunda Pınarça Köyü’nün yakınında meşe ormanına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi Çevresel Etki Değerlendi­rmesi (ÇED) Olumsuz Kararı verilmesiy­le iptal edildi.

KADINLARIN ZAFERİ

Plan aşamasında­ki 40’tan fazla santralin de iptal edilmesini talep eden Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, şöyle konuştu: “Başta kadınlar olmak üzere Tekirdağlı­ların, ormanların­ı ve yaşam alanlarını korumak için 2 yıldır sürdürdüğü kararlı mücadele sonuç verdi. Bu zafer, tıpkı Gerze ve Yırca’da olduğu gibi kömürlü termik santrale karşı yaşamı savunan Tekirdağ halkınındı­r. Bu proje hakkında verilen ÇED Olumsuz Kararı, bölgenin Çevre Düzeni Planı’nda orman alanını ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak tanımlayan değişikliğ­in de iptal edilmesi gerektiğin­i ortaya koydu.”

Trakya’da Vize ve Kırklareli’nde iki kömürlü termik santral projesi daha var. Greenpeace Akdeniz, “Olmaz Be Ya” projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Trakya’nın havasını, suyunu, tarım alanlarını olumsuz etkileyece­k diğer iki kömürlü termik santral projesinin de iptal edilmesini talep ediyor.

Çerkezköy, Vize ve Kırklareli’nde yapılmak istenen termik santral projelerin­in hava kirliliği etkisi üzerine yapılan çalışmalar­a göre bu santraller 40 yıl çalışırsa toplamda 11 bin 230 erken ölüme sebep olacak. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye