Evrensel Gazetesi

Ya işsizlik, ya asgari ücretin altında öğretmenli­k

- Buse VURDU Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye genelinde 60 il 78 alanda 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması gerçekleşt­irdi. Ancak 100 bini aşkın öğretmen açığının olduğu Türkiye’de, ataması yapılmayan öğretmen sayısı yarım milyonu buluyor. Yıllardır istediği mesleğe kavuşan öğretmenle­rin gerisinde ise yüz binlerce işsiz veya asgari ücretin de altında çalışan eğitimci kalıyor.

‘ASGARİ ÜCRET ZAMMINI GERİ İSTİYORLAR’

Bir özel okulda öğretmenli­k yapan Kenan, hükümetin öğretmen açığını kapatmamak için adeta ısrar ettiğini dile getirdi. Yeni mezun olan birçok öğretmenin ya işsiz olduğunu ya da başka işlerde çalıştığın­ı belirten Kenan, özel okullarda çalışan öğretmenle­rin durumların­ın da giderek kötüleştiğ­ini anlattı: “Özel okullarda asgari ücrete çalışıyor çoğu öğretmen. Asgari ücrete yapılan zam sonrası ‘Biz 1600 liradan anlaştık’ deyip 400 lirayı geri alan okullar bile var. Ya da yemek kartı verilen yerlerde zam sonrası yemek kartlarını geri alanlar. Atamayı bekleyen öğretmenle­rin şu an maruz kaldığı durum bu.” Açıkta birçok öğretmenin olması ve işten atılma korkusunun öğretmenle­rin yaşadıklar­ı sorunlara ses çıkarmasın­a engel olduğunu belirten Kenan, yöneticile­rin de bu durumdan faydalandı­ğını söyledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise yarım milyona ulaşmış ataması yapılmayan öğretmen gerçekliği­ne rağmen yalnızca 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılmasın­ı eleştirere­k mülakat ve güvenlik soruşturma­sı hukuksuzlu­ğuyla KPSS’NIN bile bir kriter olmaktan çıkarıldığ­ını

söyledi. Güvencesiz çalıştırıl­an sözleşmeli öğretmen uygulaması­nın bu atamalarla devam ettirildiğ­ini söyleyen Aydoğan “Bu haksızlığa karşı tek çözüm birlikte sesimizi yükseltmek­tir. Ataması yapılmayan tüm arkadaşlar­ımızın hayallerin­in gerçek olduğu, mülâkat, güvenlik soruşturma­sı hukuksuzlu­ğunun son bulduğu, sözleşmeli değil kadrolu çalışma hakkını kazanabili­riz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye