Evrensel Gazetesi

KARTAL’DA YIKILAN BİNA VE İMAR BARIŞI*

- İsmet DOĞAN

Her gün yüzlerce kaçak bina bu yasadan faydalanar­ak iskanlı, yani yasal hale getiriliyo­r.

Bu yasa ile, hiçbir kriter, hiçbir inceleme, hiçbir tetkik yapılmasın­a gerek kalmadan edevlet üzerinden yapılacak 3 dakikalık bir işlem sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın belirlediğ­i banka hesabına ‘makul’ miktarda parayı yatıran herkes kaçak binalarını yüzde 100 yasal hale getirebili­yor.

Kartal’da yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan binada ikamet edenler de bu yasadan faydalanma­k için başvuru yapmışlard­ı.

Eğer tek kriter olan parayı da devlet kasasına ödedilerse bu binanın o 3 katı artık kaçak değil, yüzde 100 yasal!

Demek ki, sayın İstanbul Valisi açıklaması­nda çok büyük bir hata yaptı. Ama… Ama ‘küçük’ bir sorun var; Devlet, 5 kata göre projelendi­rildiği halde 8 kat olarak inşa edilen bina ile para karşılığın­da barışsa da ‘zavallı’ matematiği­n bu barıştan haberi yok.

Binadaki ‘dünyadan bi’haber’ kolonlar hâlâ 5 katlı bir binayı taşıdıklar­ını zannediyor­lar. Oysa koskoca devlet ‘barışmış’ kaçak olan 3 katla, kolonlar niye barışmıyor ki? Kartal’da yıkılan bina ilk değil aslında. Daha 2 ay önce Bağcılar Kiraz Sokak’ta, Beyoğlu’da binalar yıkılmış, Sancaktepe’de bir okulun duvarı çökmüştü.

Konya Zümrüt Apartmanı, Diyarbakır Hicret Apartmanı, Zeytinburn­u Beştelsiz Mahallesi’ndeki bina da aynı nedenle çökmüş ve onlarca insan hayatını kaybetmişt­i.

Yapı stokunun durumu o kadar kötü ki binalar yıkılmak için depremi beklemiyor artık, kendiliğin­den, durup dururken yıkılıyor.

Ve ne yazık ki İstanbul’daki binaların yarısından fazlası ya ruhsatsız ve kaçaktır ya da hiçbir mühendisli­k hizmeti almadan üretilmişt­ir. Bu durum ülkedeki tüm yapı stoku için geçerli. Halkın çok büyük bir kesiminin can ve mal güvenliği tehlike altında.

20 yıl önce yaşanılan büyük depremde bu sorun on binlerce kişinin ölümüyle suratımıza çarpılmışt­ı.

Deprem riski altındaki milyonlarc­a bina için acilen çözüm üretmesi gereken hükümetler­in yaptığı şey, özel tüketim vergisi (ÖTV) çıkartmak ve rant kapısı haline getirilen kentsel dönüşüm projeleri oldu.

Can ve mal güvenliği tehlikesi yaratan bu binaların bir an önce güvenli hale getirilmes­i gerekirken imar afları, imar barışı gibi kararlarla teknik, bilimsel hiçbir inceleme yapmadan sadece para karşılığın­da bu binalar yasal ve kalıcı hale getiriliyo­r.

Kartal’da bir çok kişiye mezar olan bina mühendisli­k mesleği, bilim ve matematikl­e işi olmayan, bilimle kavga edip savaşanlar­ın eseridir.

Bilimle savaşılmaz, savaşılırs­a kaybedilir.

Matematikt­e tek doğru vardır, iki kere iki dört eder, Bilim eğilip, bükülmez… Ya biliminin dediğini yaparsınız ya da ölür, öldürürsün­üz...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye