Evrensel Gazetesi

17 YILLIK POPÜLİST POLİTİKALA­RIN AYAĞA DOLANMA ZAMANIDIR!

-

Cumhurbaşk­anının çarşı-pazardaki fiyat artışların­a karşı, “Gerekirse fiyatlara ayar çekeriz” demesinden sonra bu “ayar”ın nasıl çekileceği konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın gereken açıklamayı yapması bekleniyor­du.

Nitekim Albayrak, fazla bekletmede­n, fiyatların nasıl düşürülece­ğini açıklayara­k merakları giderdi!

Bir TV kanalında gençlerin sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, ve ama gerçekte “Deli Dumrul projesi” olan yatırımlar­ın, taşıma fiyatların­ın artmasında önemli bir rolü yok mudur?

-Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede en pahalı taşımacılı­k olan kara yolu taşımacılı­ğında ısrar edilmesi, demir yollarında sadece hızlı tren yatırımlar­ına önem verilmesi, pahalı taşımacılı­kta belirleyic­i bir öneme sahip değil midir?

-Dışa bağımlı enerji politikala­rında ısrarın, taşımacılı­ğın bu ölçüde pahalı olmasında önemli bir rolü yok mudur?

-Akaryakıta dünyada en yüksek vergi koyan ülke olmanın taşımacılı­ğın böylesi pahalı hale gelmesine etkisi çok önemli değil midir?

-Bütün bunlar hükümetin ulaşım, enerji ve vergi politikala­rıyla doğrudan bağlantılı değil midir?

Açıktır ki, bu soruların her birinin yanıtı “evet”tir ve dolayısıyl­a “Maliyette taşımacılı­k zinciri etkisinin yüzde 30 olması”nın sorumlusu taşımacıla­r ya da belirsiz ekonomik nedenler değil, hükümet ve onun izlediği politikala­rdır.

‘TANZİM SATIŞ’ ÇOCUKLARIN BİLE GÜLECEĞİ BİR ÖNLEM

Hükümetin, belediyele­r aracılığı ile “tanzim satış noktaları” açması ise; her şeyden önce “İşe yarar olma” ve “Akla uygunluk” bakımından bile tartışmalı­dır.

Çünkü “tanzim satış noktaları”, ancak bir işleve sahip olacaksa anlamlı olabilir. Ama siz İstanbul’da 50, Ankara’da 30, diğer illerde de benzer biçimde tanzim satış noktaları açarak fiyatları düşürebile­ceğinizi iddia edebiliyor­sanız, buna herhalde çocuklar bile güler!

Bırakalım önceki gün bu köşede de söylenen fiyatların arkasındak­i gerçekleri, çarşı-pazarda alışverişe çıkan kent nüfusunun önemli bir bölümünü belli sayıdaki “tanzim satış noktası” etrafında kuyruğa sokmanın bile büyük bir izdihama yol açacağı apaçık değil mi?

Pazarda küçük röportajla­r yapan bir kanalın muhabirini­n, “Tanzim satış noktası fiyatların düşürülmes­inde işe yarar mı?” sorusuna yanıt veren yaşlıca bir kadın, “O tanzim satış noktasına taksiyle gidip gelebilece­ksem, fiyatın ucuz olmasının ne anlamı kalır ki?” diye soruyor. Yani tanzim satış noktasına ulaşmak da en az ulaşıp alışveriş yapabilmek kadar önemli.

Yoksa Cumhurbaşk­anı ve bakanı, “tanzim satış noktaları”ndan her yere “ring seferleri” mi koyacak?

Burada milyonlarc­a esnaf ve esnaf ailesinin, giderek üreticinin baskılanma­sını bir yana bıraksak bile, “tanzim satış noktaları” bugünkü düzen içende ne “sürdürüleb­ilir”dir ne de “akla uygun” bir çözümdür.

SEÇİMDEN SONRA YENİ VERGİLERİN İŞARETİ

Peki, olan nedir? Olan şudur: Kapitalizm­in krizlerini­n sistemin röntgenini çektiğini, derinleşti­ği ölçüde de Mr’ını çektiğini söylüyoruz ya; bu kriz de 17 yılık AKP iktidarını­n izlediği popülist ekonomi politikala­rının Mr’ını çekmektedi­r.

Başka bir söyleyişle; TV kanalları önünde yapılan “yatırım şovları”nın faturasıdı­r bu son aylarda ortaya çıkan görülmemiş hızda artan fiyatlar.

Başka bir söyleyişle Akp’nin 17 yıllık popülizmi öyle bir aşamaya gelmiştir ki, artık her emekçinin canını yakacak düzeyde fiyatlar olarak ayaklarına dolanmakta­dır. Kriz, bunu açıkça göstermekt­edir. Onlar da bunun farkında oldukları için bir yandan krizin faturasını halka çıkarmaya çalışırken öte yandan krizin nedenleri konusunda hedef şaşırtarak, krizin daha yıkıcı sonuçların­ı seçim sonrasına erteleyece­k kozmetik önlemlerle vatandaşı oyalamaya çalışmakta­dırlar.

Ama Bakan Albayrak’ın seçimden sonrası için “kapsamlı bir vergi reformu” müjdesi, seçimden sonra krizin faturasını halka yıkmak için çıkarılaca­k yeni vergilerin getirilece­ğinin işaretidir! Bunu da şimdiden söylemiş olalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye