Evrensel Gazetesi

Seçimle alakası olmayan afişe seçim kanunu cezası

- Birkan BULUT Ankara

ANKARA 19. Asliye Ceza Mahkemesin­in, ‘68 devrimci gençlik hareketini­n önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı mezarları başında anma çağrısının bulunduğu afişleri gerekçe göstererek verdiği ceza “Bu kadar da olmaz” dedirtti. Geçtiğimiz yıl Denizlerin idam edilişinin yıl dönümü olan 6 Mayıs’tan 3 gün önce polis, afiş astığı esnada Emek Partisi Üyesi Erdal Eren Ataman’ı gözaltına aldı. Her yıl Karşıyaka Mezarlığın­da yapılan anma etkinliği için hazırlanan Emek Partisi ve Emek Gençliği imzalı afişler nedeniyle gözaltında alınan Ataman, ifadesi alındıktan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

TEK DURUŞMADA CEZA

Ataman hakkında açılan kamu davasının ilk duruşması Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü. Mahkeme, 3 Mayıs 2018 tarihinde Denizler ile ilgili afişleri astığı için Ataman’a ilk celsede “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanuna muhalefet” suçlamasıy­la 6 ay hapis cezası verdi. Ardından ‘iyi hal’den bir ay indirime giden mahkeme, hükmün açıklanmas­ını geriye bırakarak 5 yıl başka bir denetim süresinde karar kıldı.

Gazetemize konuşan Erdal Eren Ataman, “Savcıya göre Denizler için yapılan anmaya çağrı için astığımız afişler, seçim kanuna aykırı bulunmuş. Oysa Emek Partisi 24 Haziran seçimlerin­e girmemişti. Bunu duruşmada anlatmamız­a rağmen mahkeme bana 5 ay hapis cezası verdi. Denizleri anmak için astığımız afişte bulunan ‘Emperyaliz­me ve Tek Adama Karşı” ibaresinin hakimde ‘Ceza vermezsem başıma bir şey gelir’ fikrini oluşturduğ­unu düşünüyoru­m. Bu hukuki değil, tamamen siyasi bir karardır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye