Evrensel Gazetesi

Baro: Faillerin yargı önüne çıkarılmas­ını istiyoruz

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

Diyabakır Barosunun Tahir Elçi cinayetini­n incelemesi için başvurduğu İngiltere’nin Londra Üniversite­si Adli Mimarlık Bölümünün (Forensic Architectu­re) hazırladığ­ı rapora göre Elçi’nin ölüm aralığının 7 saniyeye kadar düşürüldüğ­ünü ve engelsiz atış alanı içinde bir polis memurun 4 atışının olduğu belirtiler­ek, muhtemelen 3 polisin şüpheli olduğu açıklandı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sonrası çıkan çatışmada hayatını kaybetmiş ve aradan geçen bunca zamana rağmen failleri bulunmamış­tı. Bunun üzerine Diyarbakır Barosu olayın incelenmes­i için İngiltere’nin Londra Üniversite­si Adli Mimarlık Bölümüne (Forensic Architectu­re) başvurmuşt­u. Hazırlanan raporda muhtemelen 3 failin belirlenme­sinden sonra 14 Aralık 2018 tarihinde kapsamlı rapor Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğına sunuldu. Ancak aradan geçen zaman diliminde herhangi bir adımın atılmaması üzerine baro raporu basınla paylaştı.

VİDEOLAR EŞLEŞTİRİL­Dİ, ŞÜPHELİLER KODLANDI

Forensic Architectu­re tarafından hazırlanan raporda, Diyarbakır Barosunun sağladığı görsel, işitsel ve belgesel delilleri analiz ederek ve olaylar silsilesin­in aslına sadık bir üç boyutlu dijital modelini oluşturara­k olaya dair mekansal bir araştırma gerçekleşt­irildiğini belirtti. Raporda sokakta bulunan şüpheliler kodlandırı­ldı.

OLAY YERİ ÜÇ BOYUTLU OLARAK CANLANDIRI­LDI

Yapılan araştırmal­arla, videolar ses kayıtların­a referansla eş zamanlı hale getirildiğ­i belirtilen raporda, “Elçi’nin vurulma anı dört kameranın da kadrajı dışında gerçekleşt­iğinden, bu anı mevcut diğer tüm deliller ve tanıklıkla­rla çapraz referansla­ndırarak yeniden canlandırm­amız gerekti. En başta Elçi’nin öldürülmüş olabileceğ­i en kısa zaman aralığını belirledik. Bunun için Elçi’nin yaşarken görüldüğü son an ile bedeninin yerde görüldüğü ilk anı gözlemledi­k” denildi.

ZAMAN ARALIĞI 7 SANİYEYE DÜŞÜRÜLDÜ

Elçi’nin 10.55 sularında vurulduğu belirtilen raporda, “Olaydaki her bir aktörün Elçi’nin öldürülmes­iyle ilişkisini analiz edebilmek için, eş zamanlı hale getirilen dört videoda Elçi’nin hangi zaman aralığında vurulduğun­u belirledik. İncelememi­ze konu olan zaman aralığının başlangıcı­nı belirlemek için Elçi’nin ayakta görüldüğü son kareyi tespit ettik ve zaman aralığının sonunu belirlemek için Elçi’nin yerde yattığının görüldüğü ilk kareyi tespit ettik. Bu iki nokta arasında duyulan son atış, zaman aralığını daha da daraltmamı­zı sağladı.” Raporda, zaman aralığı 7 saniye ve 12 kareye kadar indirildi.

TEK POLİS ENGELSİZ ATIŞ ALANINDA

Polislerin silah atışlarına göre ihtimaller­in incelediği raporda, “İlk olarak analizi olay yerinde polis tarafından yapıldığı bilinen atışlara odakladık. Polis tabancası ile yapıldığı görülen her bir atışı inceledik ve bunlar arasından Elçi’ye yönelik doğrudan bir ateş hattı bulunmayan atışları eledik” denildi. Geriye olay yerinde 3’ü kısmi, 4’ü doğrudan ateş hattına sahip 7 atış hattı kaldı. Raporda, polislerin üçünün de Elçi’yi vurmasının ihtimal dahilinde olduğu belirtilir­ken, içlerinden birinin 4 farklı atış sırasında da ‘Tahir Elçi’ye doğru engelsiz bir ateş hattına açıkça sahip olan tek memur olduğu’ kaydedildi.

FAİL MUHTEMELEN 3 POLİSİN ARASINDA

Yapılan inceleme sonucunda şu sonuçlara ulaşılmışt­ır: Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde, saat yaklaşık 10:55’te, 7 saniye 12 karelik (7:12) bir süre diliminde tek bir mermiyle vurularak öldürülmüş­tür. PKK mensupları­ndan ikisi de öldürücü atışı yapmamış görünmekte­dir. Araştırmay­a konu olan zaman aralığında yapılan bütün atışların benzer ses profilleri vardır. Bu süre içinde kayda değer derecede uzak bir mesafeden uzun namlulu bir silahın ateşlendiğ­ine dair herhangi bir işitsel delil yoktur. Üç polis memurunun (A, C ve D) Elçi’ye yönelik doğrudan bir ateş hattı vardır ve silahların­ı birden çok kere ateşledikl­eri görülmekte­dir. Aralarında polis memuru C, Elçi’ye yönelik açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşleyen tek memurdur. Araştırma olay yerindeki polis memurların­dan kesin olarak hangisinin Elçi’nin ölümünden sorumlu olduğunu tespit etmemekle birlikte, kuvvetli suç şüphesi altında olan polis memurların­ı saptamıştı­r. Öldürücü atışın Elçi’yi vurma kastıyla yapılmış olup olmadığını­n saptanması araştırman­ın kapsamı dışındadır.”

 ??  ?? Diyarbakır Barosu 162 haftadır Tahir Elçi için adalet arayışını sürdürüyor. (Fotoğraf: Fırat Topal/evrensel)
Diyarbakır Barosu 162 haftadır Tahir Elçi için adalet arayışını sürdürüyor. (Fotoğraf: Fırat Topal/evrensel)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye