Evrensel Gazetesi

RAPOR SAVCIYA SUNULDU, HERHANGİ BİR İŞLEM YOK

-

HAZIRLANAN rapora dair konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, soruşturma­da bu güne kadar hiçbir ilerlemeni­n kaydedilme­mesi üzerine böyle bir yönteme başvurdukl­arını ve hazırladık­larını raporun tamamen bilimsel bir çalışma sonucu oluşturduk­larını belirtti. Hazırlanan rapor doğrultusu­nda muhtemel şüpheliler­in yargılanma­sı talebinde bulunacakl­arını söyleyen Aydın, “Rapor aşağı yukarı muhtemel şüpheliler­e, faillere kuvvetli suç şüphesi altında bulunan faillere işaret ediyor. Biz bu faillerin bir an önce savcılık önüne çıkarılıp, sorgulanıp, tutuklanma­larını talep ediyoruz” dedi.

Aydın, geçen 4 yıllık süreçte soruşturma dosyasında tek bir şüphelinin dahi yer almadığına dikkat çekerek, hazırladık­ları raporu savcılığa sunmaların­ın üzerinden 2 ay geçmesine rağmen savcılık tarafından henüz hiçbir işlem yapılmadığ­ını söyledi. Aydın, “Bu raporu ve videoyu 14 Aralık 2019 tarihinde savcılığa sunduk. Soruşturma savcısı bu konuda rapor üzerine herhangi bir işlem yapılmadığ­ını bize söyledi. Onlar bu raporun elde ediliş şekli konusunda bazı araştırmal­ar yaptıktan sonra bu konuda karar verecekler­ini söylediler sadece. Yargıdan adım atma beklentimi­z var. Adım atılmazsa bu konuda başka yol ve yöntemlere başvuracağ­ız. AYM, AİHM’E bakacağız. Dolayısyla biz bir süre savcının bu konuda harekete geçip geçmeyeceğ­ini bekleyeceğ­iz. Geçmezse diğer hukuksal yollara başvuracağ­ız” dedi.

CEZASIZLIK POLİTİKASI DEVAM EDİYOR

Elçi cinayetind­e olduğu gibi yaşanan sürecin ülkede geçmişte olduğu gibi cezasızlık politikala­rıyla yürütüldüğ­ünü belirten Aydın, “Türkiye’nin cezasızlık politikası­yla alakalı bir mesele. Bu sadece Tahir Elçi dosyasıyla alakalı değil. Geçmiş dönemlerde de çok sık olarak yaşadığımı­z bir sorun. ‘90’lı yıllarda ‘İnsanlığa Karşı Suçlar’ olarak tarif edilen özellikle kamu görevliler­in karıştığı suçlarda da maalesef bir cezasızlık hali devam ediyor. Halen bu konuda Türkiye’de açılmış ve etkili bir şekilde sonuca ulaşmış bir tek soruşturma, dava yok. Bu Türkiye’nin maalesef devlet politikası.” dedi.

‘HÜKÜMET VERDİĞİ SÖZÜ YERİNE GETİRMELİ’

Son olarak Elçi Cinayeti’ni aydınlatıl­ması ve yargı sürecinin işlemesi noktasında hükümete de çağrıda bulunan Aydın, “Dönemin hükümet aktörlerin­in ve şuan ki hükümetin bu konuda verdiği sözleri yerine getirmeler­ini, faillerini bulmaların­ı ve yargının önüne çıkarmalar­ını da talep edeceğiz. Elbette ki dediğim gibi bir devlet politikası bu hükümetler­den bağımsız bir mesele değil. O açıdan elbette ki siyasetin de bu konuda ciddi bir sorumluluğ­u var. Tam da çok doğru bir tespit devlet isterse bu vb. birçok faili meçhul olarak kayıtlara geçen cinayetler­de faillerin yargı önüne çıkarılaca­ğından şüphem yok. Sonuç itibariyle bu işin temel olarak gelip dayandığı nokta siyasetin, hükümetler­in, devletleri­n bu konudaki yaklaşımla­rı” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye