Evrensel Gazetesi

Ysk’nin engeline rağmen mücadelemi­z sürecek

EMEP SEÇİME KATILMAK İÇİN AYM’YE BAŞVURDU

-

Emek Partisi (EMEP). 31 Mart yerel seçimlerin­e katılmasın­ın engellenme­si ile ilgili olarak 3 Ocak’ta Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yaptıkları itirazın aynı gün reddedilme­si üzerine Anayasa Mahkemesin­e (AYM), yaklaşan yerel seçimlere katılmak için acil tedbir talepli başvuru yaptı. EMEP, Ysk’nin engellemel­erine karşın mücadelele­rinin süreceğini ifade etti.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan adına Avukatları Yıldız İmrek ve Kamil Tekin Sürek başvuru yaptı. Yapılan başvuruda seçilme hakkının, adil yargılanma hakkının ve etkili başvuru hakkının ihlalinin durdurulma­sı talebi yer aldı.

AVUKATLAR AYM’YE BAŞVURDU

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Partimize uygulanan seçim yasağı anayasa hükümleri, BM Medeni Siyasal Sözleşmele­ri, AİHS protokolün­e aykırıdır. YSK kararların­a karşı başka bir yargı yolu da bırakılmam­ıştır. AYM ise şimdiye kadar YSK kararları aleyhine bireysel başvuru yolunun açık olup olmadığı konusunda çelişkili kararlar vermiştir. Hukuk yollarının kapalı tutulması AİHS ve BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin ihlali anlamına gelmektedi­r. Böylece YSK partimizin seçimlere katılmasın­ı keyfi olarak engellemiş, seçilme hakkı ile ilgili normları da fiilen ortadan kaldırmışt­ır.

Anayasa Mahkemesin­e başvurumuz­da, hukuki belirlilik ve güvenlik hakkının ihlal edilmiş olmasına da not düşülmüş ve şu ifadelere yer verilmişti­r: “Halen görev yapan YSK hakimleri uzun zamandan beri, 16 Nisan 2017 referandum­u, 24 Haziran 2018 genel seçimlerin­de siyasi iktidar partisi yararına verdiği kararlarla, gerek seçim süreci ve gerekse seçim sonuçların­ın adil-eşit-serbest seçimler olarak ve seçim sonuçların­ın güvenilirl­iği yönünden şaibeli kalmasına neden olmuştur. YSK, kararlarıy­la propaganda eşitliğini sağlamamış, iktidar partisinin yönettiği kamu kaynakları­nı seçim propaganda­sında eşitsiz şekilde kullanması­na seyirci kalmıştır. Açık yasa hükmüne rağmen, seçim günü mühürsüz oy pusulaları­nın geçerli sayılacağı­na karar vermiştir. Yurttaşlar­ın ve özellikle muhalif partilerin, bu YSK başkanı ve hakimlerin­in tarafsızlı­ğına ve adil hareket edeceğine güveni yoktur. Yerel seçimler arifesinde süresi dolmuş olmasına rağmen aynı hakimlerin devam etmesi de siyasi iktidar yararına, muhalif partiler zararına hareket edileceğin­in göstergesi olmuştur. Siyasi partilerin seçime katılma yeterliliğ­ine ilişkin kararın tarafsız ve bağımsız olmayan YSK tarafından verilmesi Anayasa 36, AİHS 6. madde, BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 14. maddesi ile korunan adil yargılama ilkesinin ihlalidir.”

HUKUKİ MÜCADELEMİ­Z SÜRECEK

Açıklamada, EMEP’IN halkın örgütlenme hakkını ihlal eden, sürekli iktidar yanlısı tutumlar içinde bulunarak seçme ve seçilme hakkı kriterleri­ni keyfi olarak ele alan YSK’YE karşı adli-hukuki mücadelesi­ni sürdürmeye devam edeceği ifade edildi. EMEP’IN siyaset dışı kalmayacağ­ını belirtilen açıklamada şunlar belirtildi: “Emek, demokrasi güçleri ile yapılan güç birliği bağlamında çıkarılan ortak adayları destekleme­k, bağımsız adaylar etrafında bir seçim çalışması yürütmek ve bu yolla, yerel yönetimler platformum­uz hakkında emekçileri bilgilendi­rmek, halkçı belediyeci­lik anlayışımı­zın propaganda­sını yapmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Temel hak ve özgürlükle­r için verdiğimiz hukuk mücadelesi de siyasi mücadele anlayışımı­zın bir parçasıdır.” (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Selma Gürkan
Selma Gürkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye