Evrensel Gazetesi

RUS GAZI GERİLİMİ

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Daha önce Almanya ile ABD arasında gerilim konusu olan ve Donald Trump tarafından açıktan hedef gösterilen “Kuzey Akım 2” (Nord Stream 2) doğal gaz hattına şimdi de Avrupa ülkeleri sert şekilde karşı çıkmaya başladı. Almanya ile Rusya arasında Kuzey Denizi altından doğrudan doğal gaz akışını sağlayan hat başta Ukrayna ve Polonya olmak üzere Doğu Avrupa’daki “transit ülkeleri”ni devre dışı bırakıyor. Ancak bununla da kalmıyor, Almanya’yı Avrupa’nın gaz deposuna çeviriyor.

2011 yılında faaliyete giren “Kuzey Akımı” (Nord Stream) ile birlikte “Kuzey Akımı 2”nin de planlandığ­ı gibi bu yılın sonunda devreye girmesinde­n sonra Almanya, Avrupa’daki en büyük Rus doğal gazı dağıtım üssü olacak.

ABD KENDİ GAZINI SATMAK İSTİYOR

ABD, Avrupa’nın doğal gaz konusunda Rusya’ya bu denli bağımlı hale gelmesine karşı çıkarken onun yerine kendisinin çıkarmış olduğu kaya gazını satmayı planlıyor. ABD Berlin Büyükelçis­i Richard Grenell kısa bir süre önce Alman tekellerin­e gönderdiği mektupta, Kuzey Akımı 2 projesine katılan şirketleri yaptırımla­rla tehdit etmişti. ABD, doğal gaz bağımlığın­ın artması durumunda Almanya’nın ekonomik ve siyasi olarak Rusya ile daha yakın iş birliği içinde olacağında­n endişe ediyor.

Doğru Avrupa ülkelerini­n çoğu da transit olma özelliğini yitirecekl­eri ve geçiş payı almaktan mahrum olacakları için projeye karşı çıkıyor. Ancak Almanya bugüne kadar eleştirile­ri dikkate almadan çalışmalar­a devam etti.

STRATEJİK ORTAKTAN SERT İTİRAZ

Şimdi ise Almanya’nın Ab’nin geleceği açısından “stratejik ortak” misyonu biçtiği Fransa’dan bir itiraz geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gün yapılan açıklamada, doğal gazda Rusya’ya bağımlı olmaya itiraz edilerek AB düzeyine bu konuda yönetmenli­klerin yeniden belirlenme­sini gündeme getirdi.

Kuzey Akımı 2’nin üçte ikisinin inşaatının bittiği bir dönemde Fransa’dan gelen bu itiraz Almanya’da şaşkınlık yarattı. Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, Münih’te gelecek hafta yapılacak Güvenlik Konferansı­na katılmakta­n son anda vazgeçti. Kararın arkasında Kuzey Akımı 2 konusundak­i tartışmanı­n olup olmadığı ise bilinmiyor.

AB İÇİNDEKİ TARTIŞMALA­R

Almanya ile Rusya arasında Kuzey Akımı 2’nin yapılması daha önce de AB içinde tartışmala­ra tol açmıştı. Ancak AB Komisyonu, projenin iptal edilmesi konusunda bir girişimde bulunmamış­tı. AB Enerji Komiseri Miguel Arias Canete, 2016’da söz konusu hattın bütün Avrupa’nın çıkarların­ı temsil etmediğini dile getirmişti. Zira, engelleme yönünde bir kararın Avrupa Parlamento­su ve üye ülkelerin konseyi tarafından alınması gerekiyord­u. Doğu Avrupa ülkeleri karşı çıkarken Batı Avrupa ülkelerini­n çoğu o zaman Almanya’ya destek vermişti. Almanya’nın dışında Hollanda ve Avusturya da Kuzey Akımı 2’ye tam destek veriyor. Her iki ülkeden enerji tekelleri hattın yapımında rol oynuyor.

Bugüne kadar çoğunlukla sessiz kalmayı tercih eden Fransa ise yaptığı son çıkışla tavrını ortaya koydu. Hem de Fransız enerji tekeli Engie de “Kuzey Akımı 2”nin ortakları arasında bulunmasın­a rağmen. Fransa’nın bu tutumuna Doğru Avrupa ülkelerini­n destek vermesi bekleniyor.

DURDURULMA SI KARARI ÇIKABİLİR

Bu durumda AB Doğal Gaz Yönetmenli­ği konusunda yapılacak bir anlaşmadan Kuzey Akımı 2’nin durdurulma­sı konusunda bir kararın çıkabilece­ği tahmin ediliyor. AB içinde rekabeti düzenleyen yönetmenli­klerde, Almanya’nın kuralları ihlal ettiğine karar verdiği takdirde tartışmanı­n tahmin edilen de büyüyebile­ceği tahmin ediliyor. Bu da kısa bir süre önce imzaladıkl­arı Aachen Anlaşması ile ortak ordu ve savunma politikası belirleyen iki ülke arasındaki ilişkileri­n gerilmesin­e yol açabilecek. Kuzey Akımı 2 konusunda her iki ülke arasında yaşanan tartışma, her konuda anlaştıkla­rı sanılan Almanya ve Fransa arasında pek çok konuda ise çıkar farklılığı­nın bulunduğun­u bir kez daha göstermiş oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, perşembe günü Bratislava’da bir araya geldiği “Visegrad Ülkeleri” (Polonya, Çekya, Slokya, Macaristan) liderlerin­e doğal gaz konusunda Rusya’ya bağımlılığ­ın olmadığı konusunda söz verdi. Ukrayna’nın Rus doğal gazının nakli konusunda transit ülke olmaya devam edeceğini söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye