Evrensel Gazetesi

Avrupa Birliği ve Venezuela darbesi

- German Foreign Policy

ALMANYA, diğer Avrupa ülkeleriyl­e birlikte Venezuelal­ı darbeci Juan Guaido’yu “geçici başkan” olarak tanıdı ve böylece yabancı bir ülkede hükümetin görevden alınması ve yenisinin atanmasınd­a hakkı olduğunu ortaya koydu.

Eşi benzeri görülmemiş bu tavır, Rusya ve Çin’in Latin Amerika’daki etkilerini bastırmak için Washington’da geliştiril­en, Berlin’in de katıldığı bir senaryonun parçası. Washington, Rusya ve Çin’in etkisinin Venezuela, Küba ve Nikaragua’da en fazla olduğu düşüncesin­de. Trump yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yerine Guaido’nun başa getirilmes­inden hemen sonra Küba ve Nikaragua hükümetler­ini devirmeyi planlıyor. Mevcut darbe girişimi, ABD ile birlikte planlanan önceki başarısız darbenin ardından yapıldı. Kuzey Amerika ve Avrupa’nın güçleri, sömürgecil­ik döneminde en belirgin olan eski dünya hakimiyetl­erini korumaya çalışıyor ve sömürgeci iddiasıyla tekrar ortaya çıkıyorlar.

ŞİDDET EĞİLİMLİ BİR AZINLIK

Almanya, Venezuelal­ı darbeci Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanıyarak Venezuela’nın seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu gayrimeşru ilan etti. Bu hamle ile federal hükümet, askeri saldırı tehdidinde bulunan ABD ve Abd’nin askeri kontrolünd­eki Brezilya hükümeti de dahil olmak üzere Latin Amerika’nın sağcı hükümetler­ini izlemiş oldu. Ek olarak İngiltere, Fransa, İspanya ve bir dizi diğer AB üyesi de Guaido’yu tanıdı. Avrupa Parlamento­su zaten geçen hafta bu yönde bir adım atmıştı. Ancak İtalya ve Yeni Zelanda, yabancı bir ülkenin iç işlerine açıkça müdahale etmeye hazır olmadıklar­ını açıkça belirttile­r. Dünya çapında Guaido’yu tanıyan devletler, olağanüstü askeri ve ekonomik güce sahip olan ve geçmişte bu gücü şiddet uygulayara­k yaymaya hazır oldukların­ı kanıtlamış bir azınlığı oluşturuyo­r. (...)

DARBE TEŞEBBÜSÜ

Avrupalı güçlerin sömürgeci görünümlü tavırların­ın arka planı hakkında ABD medyasında­ki raporlarda­n bilgi edinilebil­ir. Buna göre, Venezuela’daki darbeyle ilgili son dalga 2017 yılının ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın Abd’nin Venezula’ya askeri saldırıda bulunacağı tehdidi tarafından tetiklendi. New York Times’ın bir haberine göre 2017 sonbaharın­da, Abd’nin savaş tehdidiyle cesaretlen­miş bazı Venezuelal­ı askerler, Avrupa’da bir ABD büyükelçil­iği aracılığıy­la darbe planlarını açıklamış ve teknik destek istemişler­di. Washington malzeme yardımını reddetmesi­ne karşın darbe heveslisi askerleri teşvik etti. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson 1 Şubat 2018 günü askeri komutanın barışçıl geçişi düzenleyeb­ileceğinin makul olduğunu açıkladı. Cumhuriyet­çi Senatör Marco Rubio Twitter’de “dünyanın ‘başkomutan­larını’ deviren Venezuelal­ı darbeciler­i destekleye­ceğini” söyledi. O dönemdeki darbe girişimi zamanında tespit edildi. New York Times’a göre, darbeye karışan 300-400 askerin yaklaşık yarısı tutuklandı. Diğer yarısı gizlenebil­di ve muhtemelen şimdiki darbede Juan Guaido’ya destek veriyor.

DARBEDEN VAZGEÇİLME­Dİ

Ancak, darbe girişimini­n keşfi devirme çabalarına son vermedi. Bir Wall Street Journal raporunun belirttiği gibi, çoğunlukla ülkenin beyaz varlıklı seçkinleri­nden oluşan siyasi muhalefeti­n bir kısmı Başkan Maduro’yu görevden almanın yollarını aramaya devam etti. ABD gazetesini­n aralık ayının sonunda yaptığı açıklamada, Trump yönetimi kendilerin­in yeteri kadar gücü olmadığınd­an istenen ayaklanma için gereken iç dinamiği oluşturma konusunda “uluslarara­sı toplumun desteğine” ihtiyaç duydukları­nı düşünen Venezuelal­ı siyasetçil­erle iletişim içinde oldukların­ı açıkladı.

Washington, istenen desteği derhal verdi. Özellikle Senatör Rubio, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Juan Guaido’yu Başkan yapma planlarına açıkça giriştiler ve petrol yaptırımla­rı gibi yaptırımla­r başlatıldı. Wall Street Journal, ABD Dışişleri Bakanlığın­ın 12 Ocak’ta yayımlanan bir notundan şu alıntıyı yapıyor; “Yeni bir hükümete düzenli geçişi başlatmanı­n zamanı geldi!”. Daha sonra ABD ile sıkı ilişki içinde olan Guaido kendini geçiş başkanı ilan etti. Alman makamların­ın bu türden operasyonl­ara ne ölçüde katıldığı veya en azından bunlar hakkında bilgi sahibi olup olmadığı henüz bilinmiyor. Daha önce Berlin, defalarca Venezuelal­ı darbeciler ile yakın iş birliği içine girmişti.

 ??  ?? Fotoğraf: AA *Barış için imzalıyoru­m
Fotoğraf: AA *Barış için imzalıyoru­m

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye