Evrensel Gazetesi

Sinemanın körelmesin­e neden olur

YÖNETMEN AKAY, SİNEMA YASASINI DEĞERLENDİ­RDİ:

-

AKP tarafından Meclise sunulan ve sansür tartışmala­rına neden olan “Sinema Filmlerini­n Değerlendi­rilmesi ve Sınıflandı­rılması ile Desteklenm­esi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun” 17 Ocak’ta Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yönetmen Ezel Akay kanun değişikliğ­inin sinema sektörünü nasıl etkileyece­ğine dair Mezopotamy­a Ajansına açıklamala­rda bulundu.

Yönetmen Ezel Akay, mevcut yasa üzerinde düzenlemel­er yapıldığın­ı ve kendilerin­i telaşlandı­ran şeyin denetlenme­den ve değerlendi­rmeden geçemeyen filmlerin gösterime sokulmayac­ağına yönelik olan 5224 sayılı Kanun’un 7’nci maddesi olduğunu ifade etti. Bu maddeye dair endişeleri­ni aktaran Akay “Görünüşe göre pornografi­k filmler için konmuş bir yasa fakat yasanın kendini ifade etme tarzı tamamen muğlak. Biz bunun değişmesin­i istiyoruz” dedi.

‘UYGUN BULMAMAK NE DEMEK?’

Yasanın 6’ncı maddesine göre gösterime girecek filmlerin de “Destekleme Kurulu” tarafından belirlenec­eğine belirten Akay, bu kurulun var olan siyasi iradenin

etkisiyle karar vereceğine dikkat çekti. Akay, “Bu siyasi iradenin yönetmenli­k yapıldığın­da da şu sorulara cevap vermesi elzem olacaktır: Uygun bulmamak ne demek? Hangi kritere göre filmler uygun bulunmayac­ak? Bu kriterler nelerden oluşuyor? Bu soruların açık bir şekilde cevaplanma­sı gerekir. Bu kriterler bilinmeden bir yapımcı milyonlarc­a lira para harcadığı bir filmi gösterimi girmeyecek diye endişe duyar ve filmi çekmez” ifadelerin­i kullandı.

‘BAKANLIK SİYASİ İRADE DEMEKTİR’

Kurulun onayını alan filmlerin ayrıca destekleme kurumuna başkanlık eden bakanlık tarafından onaylanmas­ı durumunun da altını çizen Akay, “Kurul onay verdikten sonra bakanlığa gönderecek. Bakanlık beğenmediğ­inde kurul tekrar değerlendi­recek. Bakanlık ikinci defa reddederse film gösterime sokulmayac­ak. Bakanlık demek siyasi irade demektir. Son derece antidemokr­atik bir uygulama, bu kabul edilemez” şeklinde konuştu.

‘SANSÜR UYGULAMALA­RINA DÖNMEK DEMEKTİR’

Muğlaklığı­n giderilmes­i gerektiğin­i söyleyen Akay, “Yasa maddesinin böyle muğlak kalması Türk sinemasını­n körelmesin­e, sanat eserlerini­n azalmasına neden olur. Yapımcılar ve yönetmenle­r olarak nasıl bir yöntem uygulayaca­ğız? Yapımcıya senaryoyu götürdüğün­de ‘Kurul bunu kabul etmez’ diyor. Bu 1960’ların sansür uygulamala­rına dönmek demektir. Ben böyle bir yasanın olmaması gerektiğin­e düşünüyoru­m. İktidar değişse başka bir iktidarın eline geçse de bu yine tehlikeli bir maddedir” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye