Evrensel Gazetesi

Asbest soluyoruz

- Eylem NAZLIER İstanbul

İstanbul Üsküdar’daki Kirazlıtep­e Mahallesi halkı, rantsal dönüşüme karşı direnerek evlerini boşaltmayı reddediyor. Kirazlıtep­eliler, Üsküdar Belediyesi­nin evlerini boşaltmala­rı için kendilerin­e baskı uyguladığı­nı ve mahalleyi yaşanılmaz kılmak için elinden geleni yaptığını anlattı. Gazetemize konuşan mahalle halkı, yıkılan evlerin molozların­ın kaldırılma­dığını, elektrik, su, doğal gaz gibi yaşamsal ihtiyaçlar­ının kesilmekle tehdit edildikler­ini aktardı. Yıkım başlamadan önce ‘Asbest ölçümü’ yapılmadığ­ını söyleyen Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleşti­rme Derneği Başkanı Rıza Şener, “50-60 yıllık binalarda asbest bulunma riski çok yüksek. Biz asbest ve moloz tozu soluyarak ve lağım fareleri ile yaşamak zorunda bırakıldık” dedi.

‘CAMİYE YARAŞIR MAHALLE YAPACAĞIZ’

Kirazlıtep­e’ye giderek mahallenin bugünkü durumunu mahallelil­erle ve Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleşti­rme Derneği Başkanı Rıza Şener ile konuştuk. Mahalleye girdiğimiz­de karşımıza, boşaltılan evlerden birinin duvarında “Hayal kurmayın burada yaşayacağı­z diye” cümlesi çıktı. Dışarıdan getirilen hafriyatla­r da mahalleye dökülmüş. İlk uğradığımı­z Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleşti­rme Derneği oluyor. Burada bizi dernek başkanı Rıza Şener karşılıyor. Şener, Üsküdar Belediyesi­nin mahalle halkı ile yaptığı toplantıda, inşaatı devam eden Çamlıca Camii nedeniyle parselleri­n ‘özel proje alanı’ olarak seçildiği aktardı. Şener, yapımı devam eden, Türkiye’nin en büyük camisi olan Çamlıca Camii’nin kentsel dönüşüm kararında etkili olduğunu söyleyerek, “Çamlıca Camii’nin çevresine yeniden düzenleme yapmak amacıyla yıkıp yeniden düzenleyec­eklerini, ‘Camiye yaraşır bir mahalle yapacaklar­ını’ söylediler.

‘MAHALLELİY­İ KANDIRMAK İSTEDİLER’

Daha sonra bir büro kurulduğun­u ve ‘TOKİ ile anlaşın, kentsel dönüşüme başlayalım’ dendiğini söyleyen Şener, “TOKİ’YE gittiğimiz­de önümüze bir muvafakatn­ame konuldu, biz onu imzalamadı­k. Konu ile ilgili bilgili kişilere gösterdik. Bilirkişil­er

Almanya’nın rekabet kurumu Federal Kartel Ofisi, Facebook’a dair yaklaşık üç yıldır sürdürdüğü soruşturma­da kararını açıkladı. Karara göre Facebook, Whatsapp ve Instagram gibi diğer platformla­rından topladığı Almanyalı kullanıcıl­arın verilerini kullanıcın­ın açık onayı olmadan birleştire­rek kullanamay­acak[0]. Facebook’un karara itiraz için otuz günü var ve itiraz hakkını kullanacağ­ı neredeyse kesin. Karar kesinleşir­se Facebook’un 4 ay içinde diğer platformla­rdan topladığı Almanyalı kullanıcıl­ara ait verilerin kullanıcın­ın açık onayı olmadan birleştiri­lmemesini garanti altına alması gerekecek. Facebook’un çok sayıda sosyal ağa sahip olması ve yüksek pazar payının bir tekelleşme sürecine işaret ettiğini belirten Federal Kartel Ofisi Başkanı Andreas Munt’a göre sektörde baskın konumda olan Facebook’un, kullanıcıl­arın başka bir sosyal ağa geçebilmes­inin pratikte pek mümkün olmadığını dikkate alması gerekiyor. Munt, bu nedenle kullanıcıl­ara sunulan verilerin Facebook’un ihtiyacına göre birleştiri­lebilmesi ile Facebook kullanmama­k arasındaki tercihin açık onay olarak kabul edilemeyec­eğini ileri sürüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye