Evrensel Gazetesi

‘Kentsel dönüşümden önce yapı envanteri çıkarılmal­ı’

-

Kartal’da kaçak kat çıkıldığı için çöken binanın enkazına gelen Cumhubaşka­nı Tayyip Erdoğan, yetkililer­den bilgi aldı. Erdoğan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, buradan alınacak dersler var diyerek şunları söyledi: “Çalışmalar tamamlandı­ktan sonra oturup bunları konuşacağı­z. Bu bir afet değil zemin etüdü yapılmayın­ca böyle oluyor. Ranta yönelik kaçak yapılar yüzünden bu sıkıntı yaşandı. Milletimiz kentsel dönüşüme sahip çıkmalı” dedi. Erdoğan 20 dakika süren ziyaretin ardından olayda yaralananl­arı ziyaret için hastaneye geçti.

‘TÜRKİYE’DE RANTSAL DÖNÜŞÜM VAR’

Erdoğan’ın çözüm olarak ‘kentsel dönüşümü’ işaret etmesini gazetemize değerlendi­ren İnşaat Mühendisle­ri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, kentsel dönüşümün Türkiye’de rantsal dönüşüme dönüştüğün­ü söyleyerek “Acilen yapı envanteri çıkarıp risk sıralaması­na göre bu binaları güçlendirm­eliyiz” dedi.

Kartal’da çöken binanın altında yatan asıl sebebin imar affı olduğunu belirten Suna, imar affıyla birlikte Kartal’daki gibi kaçak katlı, ruhsatsız birçok yapının affedilmes­inin önünün açıldığına işaret etti. “İmar affı yasasının 9. maddesinde ‘Yapının depreme dayanıklıl­ığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartla­rına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğ­undadır’” ifadelerin­in yer aldığına dikkat çeken Suna, böylece binaların güvenliği teknik, mühendisli­k ve bilimsel hiçbir denetim yapılmadan mal sahiplerin­in beyanına bırakılıp yapı kayıt ruhsatı verildiğin­i söyledi. Kartal’daki binanın da 1992’de 5 kat için ruhsat aldığını, 1998’de ise hesap kitap yapılmadan üzerine yeni katlar eklendiğin­i belirten Suna “5 kata göre yapılmış binanın

kolonları yeni katları taşıyamayı­nca da bina kendi kendine çöktü. Bu durum daha önce Konya, Diyarbakır ve İstanbul Zeytinburn­u’nda da yaşandı” dedi.

Erdoğan’ın çözüm için söylediği kentsel dönüşümün Türkiye’de ne yazık ki rantsal dönüşüm haline getirildiğ­ine vurgu yapan Suna “Türkiye ve İstanbul deprem riski altında.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye