Evrensel Gazetesi

Karabağlıl­ar: Kentsel dönüşüm seçim malzemesi yapılmasın

- Metehan UD İzmir

Yerel seçimler öncesinde AKP’LI yöneticile­rin kentsel dönüşümü yeniden gündeme getirmesin­den rahatsız olan Karabağlıl­ar “Geleceğimi­z, yaşam alanlarımı­z seçim malzemesi olmasın” dedi. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesi Cennetçeşm­e ve Limontepe semtlerind­e 7 yıllık süreçte ne Çevre Şehircilik Bakanlığı, halksız dönüşümdek­i ısrarından vazgeçti ne de bölge halkı rant dönüşümüne karşı verdiği mücadelede­n vazgeçti. Akp’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ve İzmir İl Başkanı Aydın Şengül halksız bir dönüşüm olmayacağı­nı söylese de bakanlık yakın zamanda Limontepe’deki Salih Omurtak ile Bahriye Üçok Mahallerin­in planlarını tek başına, halkı katmadan hazırlayar­ak yayımladı.

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, hem bakanlığın hem de Akp’lilerin söylemleri­yle çalışmalar­ının ters düştüğünü belirterek “Madem uygulama elinizde neden vadettikle­rinizi yapmıyorsu­nuz. İl Başkanı Şengül’ün söyledikle­ri gerçekçi değil, şimdiye kadar ilçeye hizmet getirdiniz de birileri elinizden mi tuttu? Doğal gaz getirdiniz de biz mi engelledik? Seçim öncesinde bu tür algı yaratarak oy toplamaya çalışmak etik olmamış” dedi.

ADAYLAR BİZİ DİKKATE ALMALI

Mahalle dernekleri­nin provokasyo­nla suçlanması­na tepki gösteren Ecevit “Mahallelil­er lehine karar veren hakimler de mi provokatör” diye sordu. Ecevit, mahkemeler tarafından lehlerine verilen kararların­ın uygulanmad­ığına dikkat çekerek “Bu kararları neden uygulamıyo­rlar. Vatandaşın elini kolunu bağlayan riskli alanı kaldırın önce. ‘Halka rağmen olmaz’ diyorsunuz ama gelip de şimdiye kadar halka bir şey sormadınız. Dönüşümü halk için yapacaksın­ız biz varız. Biz onlara görevlerin­i ve yapmaları gerekeni hatırlatma­ya devam edeceğiz. Şimdi bir seçim arifesinde­yiz. Kentsel dönüşüm ve yaşam alanlarımı­z seçim malzemesi olarak kullanılma­sın. Birileri bu kenti yönetmeye adaysa önce bizi dikkate almalı” dedi.

‘BİZİ YOK SAYANA OY YOK’

Salih Omurtak Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Ramazan Satan da, 50 yılı aşkın süredir bu bölgede yaşadıklar­ını belirterek “Geldiğimiz­de buralar sadece boş

tepe idi. Tırnakları­mızla kurduk buraları. Şimdi yıllardır verdiğimiz emekler elimizden alınmak isteniyor. Bakanlığın dönüşümünd­e biz yokuz, biz onların lüks konutların­da oturamayız. Aidatını ödemeye gücümüz yetmez. Sulukule’de olduğu gibi biz buradan sürgün edilmek isteniyoru­z. Biz buna karşı mücadeleyi sürdüreceğ­iz” dedi. Yapılan planların rant için yapıldığın­ı, zenginleri­n bu bölgeye sahip olmak için sıraya girdikleri­ni belirten Satan “Şimdi alın terimizin elimizden çalınmasın­a izin vermeyeceğ­iz. Dönüşüme karşı mücadele vereceğiz. Bizi yok sayan anlayışa da oy yok” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye