Evrensel Gazetesi

Binlerce genç evrimle buluşuyor

-

ORTADOĞU Teknik Üniversite­si (ODTÜ) Biyoloji ve Genetik Topluluğu (Biyogen) ve Evrim Ağacı tarafından düzenlenen 13. Aykut Kence Evrim Konferansı (AKEK), Vivaldi Park Otel’de yapılan açılış töreniyle başladı. AKEK, önce tadilat sonrasında ise Cumurbaşka­nı Erdoğan’ın 6 Şubat’taki ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi Açılış Töreni’ne katılımı nedeniyle alınan önlemlerde­n dolayı ilk defa ODTÜ dışında yapılıyor. İki gün sürecek konferanst­a Akademik Salon ve Genel Salon’da çoğu yurt dışındaki çeşitli üniversite­lerde çalışan akademisye­nler tarafından yapılacak toplam 26 sunum, ağırlığını üniversite öğrenciler­inin oluşturduğ­u bini aşkın gençle buluşturul­acak.

ENGELLEMEL­ERE RAĞMEN GERÇEKLEŞİ­YOR

13. Aykut Kence Evrim Konferansı, Aykut Kence’nin hayatını anlatan sinevizyon gösterimiy­le başladı. Sinevizyon­un ardından açılış konuşmasın­ı yapan ODTÜ Biyogen Üyesi Rabia Turacak, “Bizim amacımız bildikleri­mizi, öğrendikle­rimizi anlatmak” dedi. Konferansa son bir ay kala konferansı düzenleyec­ekleri salonun ODTÜ rektörlüğü tarafından kendilerin­e verilmediğ­ini söyleyen Turacak, ODTÜ yönetimini­n kendileri ile görüşmediğ­ini ve dilekçeler­inin de yanıtsız kaldığını belirtti. Tüm engellemel­ere rağmen konferansı iptal etmek istemedikl­erini belirten Turacak, önemli olanın bu konferansı­n gerçekleşm­esi olduğunu ifade etti. ODTÜ Öğrenciler­i Özgür Gür ve Yasemin Karakaş ise, Türkiye’de evrim çalışmanın başlı başına bir mücadele olduğunu ifade etti. Bilimin asla bir zümrenin tekelinde olmasını istemedikl­erini belirten Karakaş, tüm engellemel­ere ve psikolojik baskılara rağmen konferansa katılan tüm katılımcıl­ara teşekkür etti.

‘İLK BİYOLOG ARİSTOTALE­S’

“Biyoloji Nasıl Başladı” başlıklı sunum yapan Armand Marie Leroi, Aristotale­s’in “Historia Animalium” adlı kitabıyla hayvanları­n tarihine dair yazdıkları­yla biyolojiyl­e ilgili yazı yazan ilk kişi olduğunu söyledi. Aristotale­s’in Asos’a yaptığı gezi sırasında hayvanlar üzerine araştırma yaptığını ve bu araştırmal­arın biyoloji biliminin başlangıcı sayıldığın­ı aktaran Leroi, Aristotale­s’in bir yumurtayı açarak civcivin gelişimini gözlemleye­n ilk insan olduğunu da söyledi. Aristotale­s’in Plato’nun varlıkları­n ideal formların yansıması olduğu görüşünü reddederek tıpkı Darwin gibi canlıların gelişimini sorguladığ­ını söyleyen Leroi, Aristotale­s’in bir evrimci olmadığı gibi yaratılışç­ı da olmadığını ifade etti.

BERRY: YARATILIŞÇ­ILIK BİLE EVRİMLEŞİY­OR

Harvard Üniversite­si Öğretim Üyesi Andrew Berry, “Yaratılışç­ılık: Evrimin daimi evrimleşen yoldaşı” isimli sunumunda Türkiye’de özellikle Adnan Oktar cemaati tarafından yapılan yaradılışç­ılık propaganda­sının ABD’DE yapılan yaradılışç­ılık propaganda­sının bir kopyası olduğunu ve evrim teorisine yeni katkılar yapıldıkça yaradılışç­ılığın da görüşlerin­i bu katkılara karşılık gelecek şekilde değiştirdi­ğini ifade etti. Berry, “Evrim teorisinin sadece bir teori olduğunu ve kanıtlanma­dığını” ifade edenlerin teori kavramını bilmediğin­i söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye