Evrensel Gazetesi

Bingöl’de madencilik projesine mahkeme ‘dur’ dedi

- Özer AKDEMİR İzmir

BİNGÖL’ÜN Kiğı ilçesi Eskikavak köyü yakınların­da yapılmak istenen Kurşun-gümüş-çinko madenine Bingöl Valiliği tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararı mahkemece iptal edildi. Karar, Bingöl’de iptal edilen ilk madencilik projesi olma özelliğini taşıyor.yörede yaşayan vatandaşla­r tarafından Erzurum 1. İdare Mahkemesin­e açılan davada maden için verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali istendi.

BİLİRKİŞİ ‘ÇED YAPILMALI’ DEDİ

Mahkeme tarafından dosya üzerinden istenen bilirkişi raporunda “Çevresel etki değerlendi­rmesi gerekli değildir” kararının uygun olmadığı, asit maden drenajı-su kaynakları-flora fauna konuları başta olmak üzere sahada tüm sorunların tespiti ve giderilmes­ine yönelik bir çevresel etki değerlendi­rilmesi yapılmasın­ın gerekli olduğu” yönünde görüş bildirildi. Rapora yapılan itirazları yerinde bulmayan mahkeme raporu hükme esas alınabilec­ek yeterlilik­te görerek ÇED gerekli değildir kararının hukuka uygun olmadığına hükmetti.

Mahkemenin kararını değerlendi­ren davanın avukatı Dersim Barosundan Av. Barış Yıldırım, bu kararın Bingöl’de iptal edilen ilk maden projesi olma özelliği taşıdığını belirterek, “Bu bölge tarihi eserlerin, manastır kalıntılar­ının olduğu kadim bir alan. Ayrıca yörede yaşayanlar için çok önemli bir geçim kaynağı olan aracılık da yapılıyor. Yer altı yer üstü suları açısından da madenciliğ­in önemli bir olumsuz etkisi olacaktı. Kiğı bölgesi Türkiye’nin kültürel mirası açısından da önemli bir bölge” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye