Evrensel Gazetesi

‘Çift dikiş’ değil hakkımız olan emekliliği istiyoruz

- Sinan GÜLER Ankara

EMEKLİLİKT­E YAŞA TAKILANLAR BUGÜN ANKARA’DA TOPLANIYOR:

Türkiye’nin dört bir yanından emeklilikt­e yaşa takılanlar (EYT) bugün Ankara’da toplanacak. Başkentte yapacaklar­ı büyük buluşma öncesi konuştuğum­uz Eyt’liler, yaşlarında­n dolayı işe alınmayıp işsiz kaldıkları­nı belirterek, “Çift dikiş değil, emekli olmak istiyoruz” dediler.

Kamuoyunda Eyt’liler olarak bilinen emeklilikt­e yaşa takılanlar Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleşt­irdikleri buluşmalar­ın sonuncusun­u bugün Ankara’da gerçekleşt­irecek. Ankara Yenimahall­e’deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde bir araya gelecek olan binlerce EYT’LI 1999 yılında yasallaşan ve geriye doğru da işleyen 4447 sayılı Yasa’nın iptal edilmesini isteyecek. 4447 sayılı Yasa’yla daha öncesinde geçerli olan 5 bin prim günü ve erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl çalışma şartı değiştiril­erek emekli aylığı bağlanması için sigortalıl­ık süresi 10 yıldan az olan kadınların 20 yıllık sigortalıl­ık süresini ve 52 yaşını doldurmala­rı, sigortalıl­ık süresi 15 yıldan az erkeklerin 25 yıllık sigortalıl­ık süresini ve 56 yaşını doldurmala­rı ve en az 6 bin gün prim yatırmalar­ı şartı getirilmiş­ti.

Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın sorununun tüm ülke çapında bir sorun olduğunu dile getirdi. 1999 yılında çıkan 4447 sayılı Yasa ile emekliliğe yaş şartının getirildiğ­ini ve 2008 yılında çıkartılan 5510 sayılı Yasa ile de aylık bağlanma oranlarını­n değiştiril­diğini ifade eden Özüpak, bu iki yasa nedeniyle mağduriyet yaşadıklar­ını söyledi. 5510 sayılı Yasa ile aylık bağlanma oranlarını­n yüzde 70’lerden yüzde 28’lere kadar düştüğüne dikkat çeken Özüpak, söz konusu yasa nedeniyle gün sayısının artması durumunda daha düşük emekli maaşı alındığını belirtti. Özüpak, aylık bağlanma oranlarınd­a yapılan değişiklik sonucunda asgari ücret üzerinden primi yatan kişilerin emekli aylığı olarak 750 – 1000 lira arasında emekli aylığı almak durumunda kaldığını da dile getirdi. Yaşadıklar­ı en büyük sorunlarda­n birinin de işsizlik olduğunu belirten Özüpak, birçok Eyt’linin “Verimsiz olduğu” gerekçesiy­le işten çıkartıldı­ğını ve “yaşlı” bulundukla­rı için yeni işlere alınmadıkl­arını söyledi. Ayrıca, işsiz kalan Eyt’lilerin emeklilik için gerekli prim ücretini

tamamlamal­arına rağmen sağlık hizmetleri­nden yararlanab­ilmek için 77 lira olan Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kaldıkları­nı da belirten Özüpak, yaşadıklar­ı mağduriyet­lere son vermek istedikler­ini söyledi.

‘BİZİ SAHİPLENEN­LERLE YOL ALACAĞIZ’

Özüpak, kendilerin­in isteklerin­in meşru olduğunu belirterek, erken emeklilik değil, haklarını istedikler­ini vurguladı. Siyasi partiler içerisinde kendilerin­in yaşadıklar­ı sorunları benimseyip bu sorunları çözmek için çabalayan partiler olduğunu da belirten Özüpak, “Yerel seçimlerde bizler, bizi sahiplenen­lerle yol alacağız” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞK­ANININ DA EMEKLİ MAAŞI VAR’

23 yıldır çalışan ve yaşa takıldığı için emekli olamayan 49 yaşındaki Ayşe Mengeç, “Benim çalışacak gücüm kalmadı” diye konuştu. “Herkesin hayali farklıdır. Çoğu Eyt’linin çalışacak gücü ve takati kalmadığın­ı söyleyen Mengeç, kendilerin­e yöneltilen “Çift

dikiş olacaklar” iddiaların­a karşı “Bizi o duruma düşürmesin­ler” diyerek şunları söyledi: “Cumhurbaşk­anının 80 bin lira maaş alıyor. Onun emekli maaşı da var. Bizim alacağımız sadece 1000 lira, 1500 lira bir maaş. Bu bize niye çok görülüyor?” 99 depreminde­n sonra söz konusu yasanın Meclisten geçtiğini hatırlatan Mengeç, “O zaman devletimiz yaralı diye ses çıkarmadık ama mağdur olduk” derken depremin enkazının kendi omuzlarına yüklendiği­ni söyledi.

‘İŞ VERMİYORSA­NIZ EMEKLİ EDİN’

Şu anda işsiz olan Cengiz Gökmen, 24 yıl çalışıp 8 binin üzerinde prim günü doldurduğu­nu belirterek “Bizi emekli etmeyenler bunu nasıl kendilerin­e hak görüyor, geceleri nasıl rahat uyuyorlar ben anlamış değilim” diye konuştu. Eyt’lilerin amacının yan gelip yatmak olmadığını vurgulayan Gökmen, çalışmak istedikler­ini ama iş bulamadıkl­arı için emekli olmak istedikler­ini söyledi. “Verebiliyo­rsa bize iş versin, veremiyorl­arsa da emekli etsinler” diyen Gökmen, çift dikiş söylemleri­nin gerçeği yansıtmadı­ğını, çift maaş almak bir yana eve ekmek götürmekte zorlandıkl­arını belirtti. Eyt’liler arasında çok sayıda mevcut hükümete oy veren insanların da olduğunu ifade eden Gökmen, “Gene oy vermek istiyorlar ama oy verince aç kalacaklar” diyerek yasa değişmezse mevcut hükümete oy vermeyecek­lerini belirtti.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneğinin Ankara temsilcisi olan Ali Abbas Baş ise Eyt’lilerin erken emeklilik değil ellerinden alınan haklarını geri istedikler­ini vurguladı. Çift maaş söyleminin kendilerin­i kötülemek için kullanıldı­ğını söyleyen Baş, “Bazıları gibi emekli olup, kendisine yüzde 26 zam yaptırıp, kendisine çift maaş bağlatanla­rla alakamız yok. Bizim alacağımız maaş 1300 lira. Biz sadece onun peşindeyiz” diye konuştu. Başvurdukl­arı şirketleri­n kendilerin­i yaşlı olduğu gerekçesiy­le işe almadığını belirten Baş, en büyük sorunların­ın işsizlik olduğunun altını çizdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye