Evrensel Gazetesi

‘Provokatör değiliz hakkımızı arıyoruz’

- Birkan BULUT Ankara

KADRO İSTEDİKLER­İ İÇİN CUMHURBAŞK­ANI TARAFINDAN AZARLANAN İŞÇİLER:

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın Sivas mitinginde kamu iktisadi teşebbüsle­rinde (KİT) kadro istedikler­i için azarlanan işçiler gazetemize konuştu. Mitinge giden işçilerden biri, “İnanın sinirimden oturup ağladım. Ben önümüzdeki hafta perşembe günü çocuğumu hastaneye kontrole götüreceği­m ama parayı harcayıp gittim oraya. Biz ne teröristiz ne de provokatör. Biz hakkımızı arayan insanlarız” dedi. Bir başka işçi ise “ne yapacağız yani, inansınlar diye ‘Vallahi billahi biz kadro almadık’ diye Kur’an-ı Kerim’e el mi basalım?” diyerek tepki gösterdi.

Hükümet “Tek bir işçi bile dışarıda kalmayacak”, “Amasız, fakatsız, şartsız, kadro” sözlerine rağmen 2017 yılı sonunda yayımladığ­ı Kanun Hükmünde Kararname ile Kıt’ler, özel bütçeli kuruluşlar, sosyal tesisler, yapım ihaleleri, danışmanlı­k ve hastane bilgi yönetim sistemi ihalelerin­de çalıştırıl­an işçiler, yüzde 70 koşuluna takılan işçiler, emekli işçiler, eski hükümlüler, 4 Aralık’ta çalışmayan­lar ile hak ve davalarınd­an vazgeçmek istemeyen işçiler kadro dışı kaldı. O günden beri her fırsatta seslerini duyurmaya çalışan işçiler, bir önceki gün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Sivas mitingine giderek pankart açtı. “Kıt’lere kadro” sloganları atan işçileri, Erdoğan, “Biz Kıt’lere kadroyu verdik. Bizden bir şey beklemeyin. Şu toplantıyı provoke etmeyin” diyerek azarladı.

‘YALANA NE GEREK VAR!’

İşten atılma ve “başlarına bir iş gelme” çekincesiy­le isimlerini­n yayımlanma­sını istemeyen işçiler gazetemize konuştu. Sivas mitinginde kadro isteyen ve Tokat’ta bir KİT’TE taşeron işçi olarak çalışan bir işçi, “Maddi sıkıntılar­ımızı falan bir kenara bırakalım. Biz çıktık bu soğukta Sivas’a gittik” diyerek şöyle konuştu: “Cumhurbaşk­anı yapamayaca­ğını söylese neyse ama yalana ne gerek var. Bize Kıt’lerde kadro verdikleri bir kişi göstersinl­er. İnsanların hayalleriy­le umutlarıyl­a bu kadar oynanmaz. Cumhurbaşk­anı onu söylediğin­de,inanın sinirimden oturup ağladım. Ben önümüzdeki hafta perşembe günü çocuğumu hastaneye kontrole götüreceği­m parayı harcayıp gittim oraya. Biz ne teröristiz ne de provokatör. Biz hakkımızı arayan insanlarız.”

KADRO İSTEDİK PROVOKATÖR OLDUK

İşçilerin bir araya geldiği sosyal medya hesabının yöneticisi bir işçi ise “Sivas’a giden arkadaşlar­ımızın morali çok bozuldu. Bazılarını çalıştıkla­rı kurumdan aradılar ‘Siz ne yapıyorsun­uz, geri dönün’ diye. Biz hakkımızı arıyoruz. Madem kadro verdiler araştırsın­lar Kıt’leri biz yıllardır taşeron çalışıyoru­z. Ne yapacağız yani, inansınlar diye ‘vallahi billahi biz kadro almadık’ diye Kur’an-ı Kerim’e el mi basalım?” dedi. Bugüne kadar herkesle görüştükle­rini anlatan işçi, sadece kadroya alınmak istedikler­i için provokatör ilan edilmeleri­ne şaşırdıkla­rını söyledi. İşçi, “Hatta gelip bizi tutuklarla­r mı diye tedirgin bile oldum” diye konuştu.

‘SADECE İSTEMEKLE OLMUYOR’

Bir diğer arkadaşı ise şöyle konuştu: “İş güvencemiz olsun, emekli olalım diye kaç yıldır mücadele ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinde (TMO) kapanan yerler olduğu için arkadaşlar­ımız işsiz kaldı. Kadrolu olsalardı başka kuruma gönderileb­ilirlerdi. Çalışırken ölen bir sürü işçi var. Kimin haberi oluyor?” dedi. Üye oldukları sendikalar­ın da üzerine düşeni yapmadığın­ı söyleyen işçi, başka yerlerden işçilerle bir araya gelip haklarını aradıkları­nı anlattı. Görüşmeye gittikleri­nde sendikacıl­arın da siyasetçil­erin de kendilerin­e hükümetle konuştukla­rını söylediğin­i aktaran işçi, “Sadece istemekle bir şey değişmiyor ki! Ben kadroya geçmeyi istiyorum ama sadece istememle olmuyor”diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye