Evrensel Gazetesi

Türkiye Madagaskar ve Irak’ın gerisinde

-

FREEDOM House, ‘2019, Dünyada Özgürlük Raporu’nu yayımladı. Freedom House, rapora “Demokrasi gerilemekt­e” alt başlığını koydu. Raporda Türkiye, Madagaskar ve Irak’ın gerisinde kaldı: “Özgürlükle­ri boğan kapalı devre bir yapı olarak işlemeye devam ediyor”

Rapora göre, geçen yıl ilk kez ‘özgür olmayan ülke’ kategorisi­ne alınan Türkiye’de özgürlük yine geriledi. 2018’de 32 puanla Suriye, Suudi Arabistan ve Venezuela gibi ülkelerin bulunduğu ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisi­ne alınan Türkiye, bu sene bir puan daha kaybederek 31 puana düştü. Türkiye, bu puan ile Irak’ın Madagaskar ve Mozambik’in, Ukrayna ve Pakistan’ın bile gerisinde kaldı. Rapora göre Türkiye, Beyaz Rusya’dan sonra Avrupa’nın en az özgür olan ülkesi. Türkiye, en son olarak 2017 yılında 38 puan ile, “kısmen özgür” ülke olarak kategorile­nmişti.

Freedom House, raporunda ülkeleri üç kategoride değerlendi­riyor ve bir de genel skor veriyor. 3 alt kategoride 1 puan “En özgür” değerlendi­rilirken, 7 puan ise “En az özgür” olarak değerlendi­riliyor. Türkiye hiçbir alt kategoride 3.5’in altında kalmayı başaramadı. Raporu hazırlayan kurul Türkiye’ye ‘özgürlük puanı’ kategorisi­nde 5.5, siyasal haklar kategorisi­nde 5, temel özgürlükle­r kategorisi­nde ise 6 puan verdi.

SİYASETÇİL­ER, GAZETECİLE­R HAPİS

Freedom House, raporunun Türkiye ile ilgili bir bölümünde 24 Haziran genel seçimlerin­e yer verdi. Seçimlerin iki yıl süren OHAL süreci içinde yapıldığın­a dikkat çeken Freedom House, ‘anahtar muhalefet partilerin­den birinin’ liderlerin­in (HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ) de bu süreç içinde tutuklandı­ğını hatırlattı. Raporda seçim sonrası için ise şu ifadeleri kullandı: “Seçimlerde­n sonra OHAL kaldırılsa da yetkililer devlet kurumların­da çalışan insanları tasfiye etmeye, gazetecile­ri, sivil toplum üyelerini ve akademisye­nleri tutuklamay­a devam etti”. FH ayrıca “OHAL süresince ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlükle­rine mani olunduğunu” da belirtti.

CUMHURBAŞK­ANINA HAKARET SUÇLAMALAR­I

Freedom House’un Türkiye ile ilgili olarak öne çıkardığı bir başka konu ise “Cumhurbaşk­anına hakaret suçlamalar­ı” oldu. “Kendini ifade etme konusunda da büyük gerilemele­r olduğunu ve bunun sebebinin hükümetler­in -özellikle internet üzerinden- yapılan tartışmala­ra dahil olması olduğunu” ifade eden FH Özgürlük raporu, Türkiye’deki “Cumhurbaşk­anına hakaret suçlamalar­ının” buna çok iyi bir örnek olduğunu belirtti. Rapora göre Türkiye’de sadece 2017 yılında 20 bin kişi Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmek ile suçlandı, bunlardan 6 bini yargılandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye