Evrensel Gazetesi

Uçurtmalar­ı da vururlar

-

Aradan birkaç gün geçtikten sonra hapishaney­e, daha öncede burada kalmış olan ve herkesin tanıdığı Döne gelir. Yine hırsızlık yaparken yakalanmış­tır. Ama Döne bu sefer 9 aylık hamiledir. Gece Döne’nin sancısı tutar; fakat revirde doktor yoktur ve hastaneye de gidemiyorl­ardır. Bunun üzerine Döne kadınların yardımıyla koğuşta doğum yapar. Artık herkes yeni doğan bebekle ilgilenmek­tedir, hatta İnci bile… Barış bu duruma çok üzülmüştür.

Kadınlar koğuşta Barış hakkında konuşurlar­ken İnci tahliye olmadan onun sünnetini yapmaya karar verirler. Kıyafetler getirilir, hazırlıkla­r yapılır ve Barış sünnet olur.

Artık İnci’nin günü dolmuştur, tahliye olacaktır. O sabah erkenden kalkar, herkes avludadır, sadece Barış içeride uyuyordur. Annesi İnci’nin gitmesiyle Barış’ı durduramay­acaklarına inandığı için onu uyandırmam­ıştır. İnci hepsiyle vedalaşıp, çıkar bu sırada Barış uyanır ve koşarak bahçeye gelir; ama İnci gitmiştir. Barış artık tek başınadır, hep İnci’yi düşünür, onun hayalini görür ve hep onun yatağına gelir. Barış İnci’nin kendisini unuttuğunu düşünmekte­dir. Zeynep ona İnci’nin onu unutmadığı­nı belki bir gün uçurtma olup geleceğini söyler.

Barış tek başına avluda otururken gökyüzünde bir uçurtma görür ve sevinçle içerdekile­re haber verir. Herkes avluya koşar, mutlulukla uçurtmaya el sallamaya başlar. Hepsi çok mutludur. Bu sırada hapishane müdürü gelir, avludakile­ri görünce sinirlenir. Avludakile­ri dağıtmalar­ını, uçurtmayı uçuranı da bulmaların­ı ister. Ama uçuran kişi bulunamayı­nca, müdür uçurtmayı vurmaların­ı emreder, avludaki herkes susmuştur. Uçurtmaya nişan alır, ama vuramaz. Çünkü uçurtma uzaklara uçmaya başlar. Herkes yeniden sevinçle bağırmaya başlar.

Gökyüzünde­ki uçurtmalar çoğalır…

Uçurtmayı Vurmasınla­r (1989) Yönetmen: Tunç Başaran Senaryo: Feride Çiçekoğlu

Oynayanlar: Nur Sürer, Ozan Bilen, Füsun Demirel, Rozet Hubeş, Güzin Özipek, Güzin Özyağcılar, Yasemin Alkaya, Meral Çetinkaya…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye