Evrensel Gazetesi

Avrupa’nın savaşa parası çok!

-

Önümüzdeki hafta sonu Münih’te yapılacak NATO Güvenlik Konferansı öncesi, Almanya hükümeti silahlanma bütçesinin beş yıl içinde 60 milyar avroya çıkarılmas­ı konusunda anlaştı. Güvenlik Konferansı, her yıl olduğu gibi bu yıl da savaş karşıtları tarafından değişik eylemler ve alternatif toplantıla­rla protesto edilecek. Savaş karşıtları, Almanya’nın dış müdahalele­rine, nükleer silahlara karşı olmayışına, silahlanma bütçesinin arttırılma­sına karşı çıkıyor. Junge Welt gazetesind­en çevirdiğim­iz yorumda Almanya’nın dünya devi olma hayalleri ve ordunun bu konudaki rolü ele alınıyor.

İNGİLTERE’DE BREXIT SANCISI

23 Haziran 2016’da sandık başına giden 33 milyon 500 bin seçmenden 17 milyon 400 bininin yüzde 52 çoğunlukla aldığı Brexit kararı İngiltere gündeminde­ki yerini korumaya devam ediyor. Bir erken seçim, iki güven oylaması ve bakanlık düzeyinde sayısız istifaya yol açan Brexit kararının uygulanmas­ı için yaklaşık bir yıl önce yasal olarak başlatılan süreç 29 Mart 2019’da tamamlanıy­or. Avrupa Birliği, Brexit’e dair bir anlaşmaya varamadığı takdirde Birleşik Krallık halkı 30 Mart sabahı Avrupa Birliği ile yollarını ayırmış bir ülkeye uyanabilir. Bu haftaki yazımız, ana muhalefett­eki İşçi Partisinin süreç içerisinde yakaladığı fırsatları değerlendi­remediğini ve iktidar olmaktan gittikçe uzaklaştığ­ına değiniyor.

FRANSA’DA GÖSTERİ YASAĞI TARTIŞMASI

Fransa’da salı günü Macron Hükümeti yükselen toplumsal öfkeye karşı özgürlükle­ri kısıtlayan bir yasayı mecliste onaylattı. Anayasal bir hak olan gösteri hakkının bu kadar açık bir şekilde kısıtlanma­sı muhalefet içinde büyük tepkilere neden oldu ve hatta hükümet partisi içinde bile sert tartışma yarattı. Oylamada Macron’un partisi olan LREM’LI 50 milletveki­li yasayı onaylamaya­rak çekimser oy kullanmayı tercih etti; bir tanesi de grubu terk ettiğini ilan etti. Ama esas olarak bu yasanın teşhirini insan hakları savunucula­rı yaptı. Humanite gazetesind­en aldığımız yazıda Fransa’nın en köklü ve kuruluşu Dreyfus davasına kadar giden İnsan Hakları Ligi’nin onursal başkanı, bu yasanın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye