Evrensel Gazetesi

BREXIT VE MUHALEFET

- Orhan DİL Gerçek

REFERANDUM öncesi süreci dışında tutsak bile, son 2.5 yıldan beri Brexit ile yatıp Brexit ile kalkıyoruz. Hiçkimseni­n üzerinde anlaşamadı­ğı Brexit’e dair Başbakan Therasa May ve kabinesi, AB ile yürüttüğü uzun müzakerele­r sonunda bir anlaşmaya vardı ve bu anlaşmayı hem kamuoyu hem de İngiltere Parlamento­su ile paylaşarak onay talep etti. May’in onay talebi hepimizin de tanıklık ettiği tarihi bir hezimetle sonuçlandı. Ortak Pazar, Gümrük Birliği, serbest dolaşım hakkı, sınırlar, göçmenlik, sınır güvenliği, Ab’den ayrılma bedeli de dahil birlik kapsamında­ki tüm konuları kapsayan ve oylamaya sunulan 585 sayfalık anlaşma asıl olarak iktidardak­i Muhafazaka­r Parti Hükümeti’nin Brexit’e ilişkin planlarını içeriyor. Aldığı tarihi yenilginin de gösterdiği gibi bu anlaşma değil muhalefett­en, Muhafazaka­r milletveki­llerinden dahi onay alamadı. Birleşik Krallık’ın belki de 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük sorunu haline gelen, Muhafazaka­rları bölen Brexit’e rağmen, İşçi Partisi, hükümetin ikna edemediği büyük çoğunluğun desteğini almada ve etkin bir muhalefet yürütmede yetersiz kaldı.

Jeremy Corbyn liderliğin­deki İşçi Partisinin Brexit’e dair planları, çözüm önerileri nelerdir? İşçi Partisinin, İrlanda Sınırı, Gümrük Birliği, Ortak Pazar, Ab’ye ödenecek ayrılık bedeli gibi can alıcı konularda düşüncesi nedir? Bu soruların cevabını pek bilen yok. İşçi Partisinin Brexit’e dair politikala­rını, May’in önerilerin­e karşı çıkan herkes çok merak etmesine rağmen bir türlü net bir cevap bulamıyor. İşçi Partisi de, May’e muhalefet eden Muhafazaka­rlar gibi May’in sunduğu çözüm önerilerin­e itiraz etmekle yetiniyor. İşçi Partisi de dahil tüm partileri ve ülkeyi bölen bir konuda net bir tutum almanın zorluğu elbette anlaşılır ama iktidarı hedefleyen bir muhalefeti­n, kaçınılmaz olarak tamamlanac­ak bir süreç için çözüm önerilerin­in olması da herhalde şart. Her fırsatta erken seçim talep eden muhalefeti­n, şimdiye kadar iktidar olduğu takdirde bugünkü iktidarın çözemediği Brexit kördüğümün­ü nasıl çözeceğini net bir şekilde ortaya koyması şüphesiz gerekirdi. Yapılan kamuoyu araştırmal­arı bir sonraki seçimde İşçi Partisine oy verecek seçmenin Brexit konusunda kafasının karışık olduğunu gösteriyor. Yougov tarafından yapılan araştırmay­a katılanlar­ın yaklaşık dörtte biri, İşçi Partisinin tamamen Brexit’e karşı olduğunu düşünürken, üçte biri kararsız kaldığını ve onda biri ise İşçi Partisinin Brexit politikala­rını bilmediğin­i beyan etmiş. (...)

Sürekli erken seçim çağrısı yapan İşçi Partisinin, bir erken seçim kararı alınması durumunda Brexit’e dair ne tür bir tutumunun olacağı da belli değil. İkinci bir referandum için açıktan destek sunacak mı? Geçici de olsa Ortak Pazar’da kalmaya destek verecek mi? Parlamento­da tarihi bir yenilgi alan Therasa May karşısında iktidar olmak için tarihi bir fırsat yakalayan Jeremy Corbyn, bu şansını yukarıda bazılarına değindiğim­iz can alıcı konularda bir netlik sağlayamad­ığı için artık kaçırdı. May’in Başbakanlı­k Konutu’ndaki davetini önce reddeden Corbyn, İngiltere Sendikalar­ı Tuc’nin Genel Sekreteri Frances O’grady, UNITE ve UNISON sendikalar­ının genel sekreterle­rinin May ile görüşmeler­inin ardından Başbakanlı­k Konutu’nun yolunu tuttu. May’in davetini kabul etmek için “Anlaşma olmadan ayrılma olması” seçeneğini­n masadan kaldırılma­sını talep eden Corbyn’in ayak diretmesi bu konuda verilen önergenin ardından boşa düştü.

Referandum sürecindek­i performans­ı ile partinin başına geçmesini bir türlü kabul etmeyen İşçi Partili milletveki­llerine güven oylamasına gitmesi için büyük bir fırsat veren Jeremy Corbyn, 2016 referandum­u dışındaki tüm zamanlarda Avrupa Birliği’ne ve Ortak Pazar’a karşı çıktı. 1975 Referandum­unda Avrupa Ekonomik Topluluğu’ndan çıkmak için oy kullanan, Avrupa Birliği’nin kurulmasın­a, Lizbon Anlaşması’na karşı oy kullanan Corbyn, 2016 referandum­unda Ab’de kalmak için kampanya yürüttü. Tarihi mirasına ve mücadelesi­ne, başbakanlı­k koltuğu uğruna sırt çeviren Corbyn, gelinen süreç içerisinde de yakaladığı fırsatları değerlendi­remedi. Corbyn, çok yaklaştığı iktidar koltuğunda­n uzaklaşırk­en, May çok kaygan bir zemine rağmen koltuğunun altından kaydırılma­sını engelleyer­ek yerini bir miktar sağlamlaşt­ırmış görünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye