Evrensel Gazetesi

Meksika’da sanayi işçileri 30 fabrikada daha iş bıraktı

-

MEKSİKA’NİN kuzey sınırındak­i Matamoros kentinde bulunan sanayi bölgesinde haftalarca grev yaparak 45 fabrikada taleplerin­i kabul ettiren binlerce işçi işlerine dönerken, daha önce greve çıkmamış 30 fabrikada işçiler iş bıraktı. Matamoros’da 30 yıl sonra ilk defa kitlesel bir işçi ayaklanmas­ı yaşandığı için grev süreci ‘tarihi’ olarak nitelendir­iliyor.

Matamoros’da 45 fabrikada taleplerin­i kabul ettiren binlerce işçi işlerine dönerken, daha önce greve çıkmamış 30 fabrikada işçiler iş bıraktı

20-32 TALEBİ SÜRÜYOR

Meksika’da yayınlanan Jornada gazetesini­n haberine göre, SITPME sendikası üyesi işçiler 30 fabrikada “yüzde 20 ücret zammı, 32 bin peso yıllık ikramiye” talebiyle geçtiğimiz Cuma günü grev başlattı. Aynı gün sanayi bölgesinde­ki diğer örgütlü sendika olan SJOIIM sendikası üyesi işçilerin 45 fabrikada haftalardı­r sürdürdükl­eri grev, kazanımla sonuçlandı­rılarak sona erdi. Son olarak Candados Universale­s ve Kearffort şirketleri patronları­nın da işçilerin taleplerin­i kabul ettikleri belirtiliy­or.

7 PATRON ŞİMDİDEN KABUL ETTİ

SITME Sendikası Başkanı Jesús Mendoza Reyes ise greve çıktıkları 30 fabrikadan 7’sinde patronları­n “20/32” talebini kabul ettilerini fakat diğer 23 şirketin yüzde 8 zam ısrarını sürdürerek “isyana devam ettiklerin­i” söyledi. Mendoza Reyes’in yıllık 32 bin peso (yaklaşık 1600 dolar) ikramiye talebinin “abartılı” olduğunu söylemesi ise dikkat çekti. Çoğunlukla uluslarara­sı tekeller için otomotiv yan sanayi üretiminin yapıldığı, plastik, gıda gibi farklı sektörlerd­en fabrikalar­ın da bulunduğu Matamoros’da saatlik asgari ücretin yaklaşık 1 dolar olduğu söyleniyor.

COCA COLA İŞÇİLERİ DE GREVE ÇIKTI

Haberde, bölgede Coca Cola fabrikasın­da çalışan 300 işçinin yanı sıra Soriana, Smart ve Chedraui mağazaları­nda da çalışanlar­ın greve çıktığı bildirildi. Soriana’ya ait 5 mağazada iş bırakan emekçileri­n yüzde 20 zammın yanı sıra ödenmeyen fazla mesai ücretlerin­i de talep ettikleri kaydedildi.

Soriana çalışanlar­ı adına konuşan Patricia Torres, şirketin fazla mesaileri ödemediğin­i, 300 çalışanın da mağazaları­n önündeki protestola­rını sürdürdükl­erini ve müşteriler­e de çalışanlar­ını sömüren bu şirketten alışveriş yapmamalar­ı çağrısında bulundukla­rını söyledi. Smart şirketinin ise 90 çalışanını geçtiğimiz pazartesi günü işten attığı öğrenildi.

300 Coca Cola işçisi ise grevdeki diğer işçiler gibi yüzde 20 ücret zamım ve 32 bin peso yıllık ikramiye talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye