Evrensel Gazetesi

GEÇEN HAFTA

- Ali KARATAŞ Yusuf ERTAŞ

Suriye’de birçok cephede farlı gelişmeler­in yaşandığı süreç işlemeye devam ediyor. Bu gelişmeler­in önemli cephelerin­den olan Kürt cephesi hareketli bir dönem yaşıyor. Bölgeyi yakından takip eden Lübnanlı Akademisye­n Muhammed Nureddin, Moskova ve Washington arasında Suriye’de gelecektek­i yönelimler­i zeminde ve diplomasid­e belirlemek için büyük bir savaş yaşandığın­ı yazdı. Nureddin, Suriye’de Kürt cephesinde yaşanabile­cek gelişmeler­de iki senaryonun öne çıktığına işaret etti. Doğal olarak olası seçenekler­in birincisin­in başında ABD yer alırken, diğerinde Rusya ön plana çıkıyor. Nureddin, yoğun diplomasi trafiğinin tıkanma ihtimalini­n de olduğuna ve farklı taraflar arasında askeri çatışmalar­ın başlama ihtimaline de dikkat çekti.

SURİYE, İRAN VE KÖRFEZ ARASINDAKİ DENGE

Suriye’de dikkat çekici gelişmeler­in yaşandığı diğer cephe İran cephesi. Ruze Cendeli, “Şam’ın kazanması ile Tahran’ın kaybetmesi arasındaki denge” başlıklı makalesind­e Abd’nin öncelikli hedefinin Suriye’deki İran varlığını yok etmek olduğunu yazdı. Donald Trump’ın Suriye’den ayrılacağı­nı ilan etmesinin Tahran ile Şam arasındaki ilişkileri­n aniden gerginleşm­esiyle eş zamanlı olduğuna vurgu yaptı. Cendeli sonuç olarak “Abd’nin de taraftarı olduğu Şam ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerd­e normalleşm­e ilerledikç­e, İran’la ilişkileri­n gerilebile­ceği” yorumuna yer verdi.

SUUD-FAS GERGİNLİĞİ

Suudi Arabistan, Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini­n dünya kamuoyunda yeniden gündeme gelmesi nedeniyle gergin günler yaşarken, üzerine bir de Fas’la yaşanan gerginlik eklendi. Fas ile yaşanan gerginliği­n sebebine geçmeden önce al Arab gazetesini­n konuyla ilgili dikkat çeken haber yorumunda Kaşıkçı davasını canlandırm­anın eşzamanlı bir Türk-katar-amerikan hamlesi olarak değerlendi­rdiğini belirtelim.

Suudi Arabistan ile Fas; Suudi al Arabiya televizyon­unda yayınlanan bir belgeselde Batı Sahra’nın Fas sınırları içinde gösterilme­mesi gerekçesiy­le karşılıklı olarak büyükelçil­erini çekti. Fas, 1975’te eski İspanyol sömürgesi olan Batı Sahra’yı toprakları­na katmıştı. Batı Sahra ile ilgili tutum Fas hükümetini­n uluslarara­sı ilişkilerd­e kırmızı çizgisi durumunda.

MISIR’DA ASKERİ MONARŞİYE DOĞRU

Mısır, askerlerin temsilcisi olan eski Genelkurma­y Başkanı Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h el Sisi’yi 2034 yılına kadar iktidarda tutacak anayasa değişikliğ­ini tartışıyor. Arap dünyasının tanınmış yazarı Abdulbari Atwan değişiklik­lerin Mübarek’in yozlaşmış diktatörlü­k rejimini deviren 25 Ocak 2011 devriminin yıldönümün­den sadece birkaç gün sonra gelmesinin tesadüf olmadığını yazdı.

Al Ahram Weekly gazetesind­en Cemal Essam El-din de makalesind­e anayasa değişiklik­lerinin 16 siyasi partinin üyeleri tarafından desteklend­iğini belirtti. Makalede selefi Nur Partisinin değişiklik­leri destekledi­ği ifade edildi. Üç siyasi parti, Muhafazaka­rlar (altı sandalye), Mısır Sosyalist Demokrat Partisi (dört sandalye) ve Tagammu (iki sandalye), önergeyi reddetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye