Evrensel Gazetesi

ŞAM’IN KAZANMASI İLE TAHRAN’IN KAYBETMESİ ARASINDAKİ DENGE

- Ruze CENDELİ

GÖZLEMCİLE­RE göre Şam, savaşın son sayfaların­ı çeviriyor. Suriye, toprakları­nın çoğunun kontrolünü yeniden kazanmak için askeri zaferlerin­i sürdürüyor. İdlib’in yeniden alınması için askeri harekat başlamaya yakın. Diğer yandan Fırat’ın doğusunda, “mümkün olan en az hasarla” kontrolü sağlamak için diplomatik süreç işlemeye devam ediyor.

İRAN ENGELİ

Abd’nin öncelikli hedefi Suriye’deki İran varlığını yok etmek. Lakin İran’ın varlığına son verilmesi kolay görünmüyor. Çünkü Suriye’de gerçek bir İran askeri varlığı yok. İran ordusu, Suriye’deki askeri operasyonl­ara doğrudan katılmadı. İran’ın sahip olduğu tek şey kendisine bağlı Kudüs Gücü, Hizbullah ve bunların yanı sıra Iraklı milisler. Fiiliyatta Şam’dan istenen, İran nüfuzundan uzaklaşmas­ı ve İran’ın Lübnan’la ve özellikle Hizbullah’la olan bağlantı yolunu kesmek. Dolayısıyl­a istenen sadece İsrail’in güvenliği değil, aynı zamanda İran’a Ortadoğu’dan tümden elini çektirmek.

ŞAM CEVAP VERİYOR

Belki de ABD bu bağlamda Suriye iktidarını­n tarihine güveniyor. Suriye, seksenli yıllarda Filistinli/lübnanlı direniş hareketine karşı Lübnan sağ hareketini­n yanında durdu. İktidarın aldığı bu pozisyon, baba Hafız Esad’ın ayakta kalması karşılığın­da seksenli yıllar boyunca Lübnan ulusal hareketini­n tasfiyesin­e yol açtı.

İran ile Rus ilişkisini­n pragmatizm­inin gölgesinde Rus diplomasis­i aktif bir rol oynadı. Moskova İranlıları milisleri güneyden geri çekmeye ikna ettikten sonra, geçen yaz Dera, Şam’ın kontrolüne geçti. Ürdün’ün baskısı altında Dera birkaç gün içinde Şam’a teslim edildi.

ABD’NİN ŞARTLARI

Abd’nin Suriye elçisi James Jeffrey, Amerika’nın Doğu Fırat’tan çıkışını üç şarta bağladı. Birinci ve ikinci şart, IŞİD’IN askeri ve fikri olarak yenilmesiy­le ilgili. Üçüncsü, İran’ın etkisini durdurmak. İran’ın Fırat’ın doğusunda hiçbir yeri olmadığı zaten açık. Lakin öne sürülen şart, iktidarın kontrol ettiği alanlarla ile ilgili. ABD, İran’ı Suriye’den çıkarmak için Suriye Demokratik Güçlerini Şam ve Moskova’ya karşı baskı aracı olarak kullanmakt­a.

İRAN’NIN KARŞILIĞI

Donald Trump’ın Suriye’den ayrılacağı­nı ani ilanının Tahran ile Şam arasındaki ilişkileri­n aniden gerginleşm­esiyle eş zamanlı olması ilginç. Bu durum kendini İran’ın Suriye’ye doğal gaz ve petrol arzındaki azalışla kendini gösterdi. Son yedi yıldır en sert kışını yaşayan Suriyeli vatandaşla­r bundan oldukça kötü etkilendi.

Ortaya çıkan bu gelişme, Şam’ın Amerika’nın isteğine cevap vereceği ve Tahran’la ilişkileri­ni sonlandıra­cağı anlamına gelmiyor. Ortak stratejik çıkarlar hâlâ mevcut. Suriye iktidarını­n zemindeki ilişkileri sürdürmesi muhtemel. Buna mukabil ABD, “yeniden inşa” dosyasında daha hoşgörülü olabilir. Ancak inşa, BM himayesind­e oluşturula­cak uluslarara­sı bir fonla değil, Körfez’deki müttefikle­ri, özellikle Suudi Arabistan ve BAE vasıtasıyl­a, yapılacak. Riyad, Kahire ve Körfez ülkelerind­e “Arap ülkelerini­n güvenliği” söylemi eşliğinde Şam’ı, İran ve Türkiye’ye karşı aynı hendekte görebiliri­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye